fbpx
NaslovnicaCrna GoraIskreni i direktni razgovori jedino rješenje

Iskreni i direktni razgovori jedino rješenje

Podgorica, (MINA) – Iskreni i direktni razgovori su jedini put za izlazak iz političke krize u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Saveza građana CIVIS, Srđan Pavićević.

On je u intervjuu Pobjedi rekao da svi vide veliku disharmoniju između Vlade i dijela zakonodavne vlasti, Demokratskog fronta (DF).

Pavićević je naveo da smatra da njihovo duboko nerazumijevanje proističe iz pogrešnih i nedogovorenih očekivanja.

“Naime, i jedan i drugi subjekt su “prisvojili” rezultate izbora, ne priznajući onom drugom adekvatne i istinite zasluge”, kazao je Pavićević.

Kako je naveo, u politici, kao i u životu, polovični, nedovršeni i neprincipijelni dogovori se vrate kao bumerang.

“Iskreni i direktni razgovori su jedini put izlaska iz ovakvih situacija. Da li će pomenuti subjekti imati snage za tako nešto, vidjećemo”, rekao je Pavićević.

Komentarišući najavu DF-a o protestima na jesen, Pavićević je naveo da je pojava “da kao dio vlasti javno protestujete protiv te iste vlasti više nego čudna”.

“Zasebno posmatrano, imam razumijevanje za određene zahtjeve i stavove i jedne i druge strane, ali sam sasvim siguran da samo direktnim, jasnim, pristojnim i odgovornim dijalogom se može postići napredak”, kazao je Pavićević.

On je podsjetio da su do sada održana tri sastanka predstavnika parlamentarne većine, navodeći da je ubjeđenja da treba uvijek razgovarati.

“Mislim da ta vrata nijesu potpuno zatvorena i mi “de fakto” do rješenja možemo doći samo razgovorom. Onog momenta, ako se to desi, pa razgovori budu potpuno iscrpljeni bez ikakvog prihvatljivog dogovora, preostaje nam samo jedna, društveno-demokratski prihvatljiva alternativa, a to su novi izbori”, kazao je Pavićević.

On je rekao da i poslije izbora slijede razgovori.

“Zbog toga apelujem na sve aktere javne političke scene da budu razumni, odgovorni i konstruktivni, jer u suprotnom šalju veoma ružnu i neozbiljnu sliku o sebi i dovode stanovništvo u nedoumicu o tome šta, kako i sa kim dalje”, naveo je Pavićević.

Vlada eksperata je, kako je kazao, autentična ideja CIVIS-a, koju je kao koalicionu platformu, zajedno sa konceptom meritokratije, prihvatila koalicija Crno na bijelo.

Pavićević je dodao da je u postizbornim liderskim pregovorima tu ideju prihvatila kompletna pobjednička grupacija.

“Međutim, ono što se kasnije događalo i kako je nažalost ta ideja realizovana, mene je prilično razočaralo. Što se tiče većine sadašnjih ministara, smatram da pored zavidnog obrazovanja, jednom značajnom broju još fali iskustvo, koje ne bi trebalo “pabirčit” na poziciji ministara”, naveo je Pavićević.

On je kazao da je izbor članova Tužilačkog savjeta (TS) iz redova uglednih pravnika svojevrsni “maturski ispit” za članove parlamentarne većine.

“Ovo će biti veoma značajan test, koji moramo položiti sa dobrom ocjenom, ako želimo da zadržimo povjerenje razvijenog zapadnog svijeta”, naveo je Pavićević.

Prema njegovim riječima, monitoring njihovog budućeg rada će biti veoma akcentirana aktivnost evropskih prijatelja.

“Zato i izbor mora biti čist, odmjeren i zreo, a kandidati moraju da znaju da ih čeka jedan težak period u profesionalnom životu, koji će obilovati analizama, ocjenama i pritiscima”, kazao je Pavićević.

On smatra da su veoma blizu krajnjeg dogovora sa najvećim stepenom razumijevanja i slaganja.

“Na kraju krajeva kad poštujete principe struke, a politiku ostavite po strani dogovori se mnogo lakše postižu. Mislim da ćemo tokom avgusta sve završiti”, kazao je Pavićević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije