fbpx
NaslovnicaCrna GoraDžozef: Izbori u Crnoj Gori neminovni

Džozef: Izbori u Crnoj Gori neminovni

Podgorica, (MINA) – Izbori u Crnoj Gori su neminovni, kazao je američki ekspert za Balkan Edvard Džozef i poručio da je važno imenovati sudije Ustavnog suda.

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je prošla godina bila užasna za Crnu Goru, koja je imala i još ima bolju šansu od svih zapadnobalkanskih zemalja da se pridruži Evropskoj uniji (EU), ako izađe iz političke krize.

Džozef je ocijenio da su, umjesto da se usredsrede na taj cilj, političke partije otišle u suprotnom smjeru.

On je naveo da EU i Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju da stave do znanja ne samo liderima, već i građanima, kakve će biti posljedice po njih same zbog neodgovornih političkih igara i neuspjeha u donošenju odluka, kao što je imenovanje sudija.

“EU i SAD moraju da stave do znanja ko je odgovoran, ko su akteri koji ugrožavaju stabilnost i prosperitet Crne Gore, a zatim da se biračima omogući da pozovu te lidere na odgovornost”, kazao je Džozef.

On je dodao da je to na kraju jedini način da se ubijede lideri da popuste, riješe krizu i donesu neophodne kompromisne odluke.

“Nada je da će u ovoj godini izbori otvoriti novo poglavlje za Crnu Goru”, naglasio je Džozef, predavač na Školi za napredne međunarodne studije (SAIS) Univerziteta Džons Hopkins.

Džozef je kazao da trenutno stanje nije održivo i da očekuje dogovor o izborima, posebno nakon, kako je naveo, neuspjelog protivustavnog napora da se formira nova vlada.

“Crna Gora mora hitno da povrati ustavni poredak. Veoma je važno imenovati te sudije (Ustavnog suda)”, poručio je Džozef.

On je kazao da je ohrabrujuće što nije uspio napor da Miodrag Lekić bude premijer vlade koja, kako je naveo, ne bi imala pravne osnove, prema Ustavu.

“To bi trebalo da bude prekretnica – taj neuspjeli napor kojim se zaista došlo blizu do uništavanja ustavnog poretka. Nakon što je to propalo, izbori su neminovni”, rekao je Džozef.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jovović: Predstojeća sezona bi trebalo da nadmaši prethodnu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstojeća ljetnja turistička sezona bi, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta,...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu