fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanoviću titula počasnog člana fondacije Mihai Eminescu

Đukanoviću titula počasnog člana fondacije Mihai Eminescu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobitnik je titule počasnog člana Akademije „Mihai Eminescu“ i istoimene fondacije koju mu je danas uručio predsjednik Akademije Jon Deakonesku.

Deakonesku je Đukanoviću uručio dokument o zvanju počasnog člana Akademije i njen simbol, djelo čuvenog skulptora Vićenca Bjankija.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, čestitao je Đukanoviću priznanje za političke i socijalne akivnosti i aktivnu ulogu reformatora Crne Gore.

Deakonesku je kazao da im je velika čast što je Đukanović prihvatio njihovu inicijativu i priznanje za velikog svjetskog političara, koji je doprinio miru, očuvanju i afirmaciji multikulturalnosti i multietničnosti.

Đukanović je zahvalio na dodjeli tog važnog priznanja i kazao da mu je izuzetna privilegija i čast da bude u društvu eminentnih članova Akademije među kojima ima dobitnika Nobelove i Herderove nagrade.

„Imajući u vidu renome ove Akademije, čast pripada i građanima Crne Gore“, ocijenio je Đukanović.

On je ukazao na poseban značaj očuvanja univerzalnih i tradicionalnih vrijednosti, posebno u vremenu kada su one stavljene na probu burnih i izazovnih vremena, ne samo u Crnoj Gori, već i na evropskoj i globalnoj sceni.

Saglasio se sa ocjenom da su odnosi Crne Gore i Rumunije tradicionalno prijateljski čemu u prilog govori iskrena i kontinuirana podrška Rumunije u integracionim procesima.

U obrazloženju odluke Izvršnog odbora Akademije se, između ostalog, navodi da se titula Počasnog člana Đukanoviću dodjeljuje „u čast njegovog izuzetnog angažmana kao političara i humaniste, u izuzetno osjetljivom periodu, obilježenom bolom, sukobima, siromaštvom“

Ističe se da je Đukanović promoter odnosa prijateljstva i saradnje između Crne Gore i Rumunije.

„Uvjereni smo da će dodjela ove akademske titule Đukanoviću doprinijeti plodotvornom učešću obje države u stvaranju novog humanizma koji je potreban svima nama“, zaključuje se u obrazloženju.

Među nekadašnjim i aktuelnim članovima akademije su i Česlav Miloš, Wole Soynka, Žak Derida, Adrian Nastase, rumunski patrijarh i mnogi drug

Svečanom činu uručenja titule počasnog člana i razgovoru prisustvovao je i akademik Sreten Perović.

Najčitanije