fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Baru iskrcavanje NATO opreme za međunarodnu vježbu

U Baru iskrcavanje NATO opreme za međunarodnu vježbu

Podgorica, (MINA) – U Luku Bar danas su stigla NATO vozila i oprema u sklopu međunarodne vježbe Defender Europe 23 (DE23), koja će biti dalje transportovana ka državama učesnicima vježbe, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako su naveli iz tog resora, aktivnost u Luci Bar dio je logističke podrške DE23 koju predvode Sjedinjene Američke Države (SAD) i koja okuplja preko 25 hiljada NATO i partnerskih vojnika.

“Vozila i oprema proći će bez većeg zadržavanja kroz teritoriju Crne Gore ka drugim državama učesnicama vježbe”, pojašnjava se u saopštenju.

Navodi se da je cilj vjebe jačanje spremnosti i interoperabilnosti učesnica kroz uvježbavanje brzog, zajedničkog odgovora na potencijalne krize na području istočne Evrope.

Iskrcavanju vozila i opreme u Luci Bar prisustvovali su državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Željko Radulović, ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudit Rajzing Rajnke i komandant 10. planinske divizije Kopnenih snaga SAD Gregori Anderson.

Radulović je rekao da je zadovoljstvo vidjeti da su crnogorski vojnici dostigli dobar nivo interoperabilnosti i pružili potrebnu podršku savezničkim snagama.

“Drago mi je kada čujem naše saveznike iz SAD-a koji izražavaju najbolje ocjene za naše gostoprimstvo i dosadašnje razvijene sposobnosti“, kazao je Radulović.

On je podsjetio da je ovo prvi put kako se u Crnoj Gori izvode ovako obimne operacije iskrcavanja sa mora.

Radulović je kazao da će od naredne sedmice u Crnoj Goir početi vježba „Immediate Response 23“, koja je dio manevara u sklopu DE23, na kojoj će crnogorski i američki vojnici uvježbavati zajedničke kopnene operacije.

On je naglasio da će pripadnici VCG učestvovati i na manevrima u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj tokom vježbe „Defender Europe 23“.

Anderson je čestitao VCG i nadležnima u Luci Bar na tome što su potvrdili strateški značaj te luke i obezbijedili istovar blizu 200 vozila i komada opreme za samo pet sati.

„Veoma smo ponosni na naš odnos i saradnju. Ovo nije jednostavan zadatak, uključuje ogromno planiranje, organizaciju i timski rad“, kazao je on.

Anderson je istakao da su ove aktivnosti su značajne za NATO, jer potvrđuju fleksibilnost i demonstriraju strateške kapacitete.

Komandant Mornarice VCG Milan Jevtović, tokom obilaska vojnog sidrišta predstavio je gostima kapacitete Mornarice i upoznao ih sa zajedničkom obukom naših i mornara SAD na brzim čamcima.

Iz Ministarstva su kazali da su zvanice obišle i kasarnu „Pero Ćetković“ u Baru, gdje su se upoznali sa zadacima i uslovima u kojima borave logističari Oružanih snaga SAD angažovani na vježbi DE23.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije