fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMugoša: Vanredni izbori najdekvatniji način izlaska iz krize

Mugoša: Vanredni izbori najdekvatniji način izlaska iz krize


Podgorica, (MINA) – Nakon dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava (IBAR), vanredni izbori su najdekvatniji i najčistiji način pokušaja izlaska iz evidentne političke, institucionalne i društvene krize, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

On smatra da je i prije dobijanja IBAR-a, u uslovima suštinske političke nestabilnosti većine koja se održava zahvaljujući političkim trgovinama i ucjenama, bilo jasno da su vanredni izbori najadekvatnije rješenje.

Mugoša je rekao da nije bilo oportuno sa aspekta integracionog puta Crne Gore u Evropsku uniju (EU) i u tom kontekstu povoljnog geopolitičkog momenta, da se prije dobijanja IBAR-a išlo u novi izborni ciklus.

On je kazao da je IBAR bio neophodan uslov za ulazak u najzahtjevniju finalnu fazu EU integracija i da su njegovom dobijanju svi politički subjekti, neki istinski a neki neiskreno i kalkulantski, dali određeni doprinos.

“Nakon dobijanja IBAR-a, u uslovima suštinske nestabilnosti, a u susret neophodnosti realizacije sistemskih i strukturnih reformi neophodnih za članstvo Crne Gore u EU, posebno u svijetlu najnovijih poteza većine koji prijete suštinski da blokiraju dalji proces integracija, sve osim vanrednih izbora bilo bi mrcvarenje sa ozbiljnim posljedicama na stabilnost i prosperitet države”, istakao je Mugoša.

On je zaključio da je državi u finalnoj fazi procesa EU integracija potreban široki evropski savez svih društvenih segmenata koj istinski žele progresivnu, emancipovanu i prosperitetnu Crnu Goru kao prvu sljedeću članicu EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije