fbpx
NaslovnicaCrna GoraGorjanc Prelević neće biti u timu koji će analizirati ugovor sa SPC

Gorjanc Prelević neće biti u timu koji će analizirati ugovor sa SPC

Podgorica, (MINA) – Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević odbila je poziv za učešće u radu stručnog tima, koji će ispitati usklađenost odredbi Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sa pravnim poretkom Crne Gore.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije (NVO), Gorjanc Prelević na taj način izražava protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad tog tima.

Ona je u pismu predsjedniku države Milu Đukanoviću zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama.

Ona je naglasila da HRA ne želi da sarađuje sa osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

“Izražavam protest zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena”, navela je Gorjanc Prelević u pismu.

Ipak, kako je kazala, HRA će svoje mišljenje o Temeljnom ugovoru Crne Gore i SPC, koje je prethodno dala, produbiti novim izvorima i dodatno obogatiti argumentima, s obzirom na javno iznijete stavove koji su ga osporavali.

HRA će, prema riječima Gorjanc Prelević, dati i predloge kako bi se sporne odredbe mogle formulisati tako da budu usklađene s pravnim poretkom, dostaviti to napismeno predsjednicima države i Vlade i objaviti na Internet stranici te NVO.

„Nadamo se da će sa SPC Crna Gora ipak zaključiti ugovor koji će biti usklađen s njenim pravnim poretkom“, dodala je Gorjanc Prelević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije