fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoCANU: Ugovorom sa SPC ignorišu se istorijski izvori o crnogorskom pravoslavlju

CANU: Ugovorom sa SPC ignorišu se istorijski izvori o crnogorskom pravoslavlju

Podgorica, (MINA) – Preambulom “temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC)“ verifikuje se ukidanje Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ukida naziv Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, poništava titula “arhiepiskopa po časti”, što sve dovodi do zaključka da se predloženim tekstom “ignorišu istorijski izvori prvog reda o istoriji crnogorskog pravoslavlja“.

To je ocijenilo Predsjedništvo Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANI) u dopisu koji su 11. jula uputili premijeru Dritanu Abazoviću, a u koji je Pobjeda imala uvid.

U dopisu se posebno analizira i član 7 po kojem država jemči SPC nepovredivost prava svojine i državine nad manastirima, hramovima, zgradama i drugim nepokretnostima iako je ta svojina upisana već na četiri eparhije u Crnoj Gori.

U istom članu ugovora sa obavezuju se državni organi da po automatizmu izvrše “uknjižbu svih neupisanih nepokretnosti” iako je ta obaveza već regulisana Zakonom o državnom premjeru i katastru nepokretnosti.

Prema mišljenju Predsjedništva CANU, oba ova stava člana 7 su “nepotrebna i pravno neprihvatljiva”, uz konstataciju da se na ovaj način “temeljnim ugovorom ne može riješiti svojinsko-pravni režim na pravoslavnim manastirima, hramovima i drugim crkvenim dobrima”!

Prema informacijama Pobjede, u četvrtak ujutro je održan sastanak užeg kabineta Vlade, ali Abazović ni jednom riječju nije pominjao zvanični dopis CANU koji je prije više od deset dana zvanično zaveden u arhivi Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...