fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoBesplatno pravno savjetovanje CGO-a u slučajevima povrede digitalnih prava

Besplatno pravno savjetovanje CGO-a u slučajevima povrede digitalnih prava

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) će do sredine februara naredne godine pružati besplatno pravno savjetovanje građanima u slučajevima povrede digitalnih prava putem društvenih medija, saopštili su iz te nevladine organizacije (NVO).

Iz CGO-a su naveli da su razvoj interneta, a posebno društvenih mreža, u velikoj mjeri uticali na način komunikacije i pružili nove mogućnosti razmjene informacija i mišljenja koji su i slobodi izražavanja dali širu dimenziju.

„Međutim, ta sloboda izražavanja na društvenim mrežama se nerijetko zloupotrebljava i koristi na način kojim se ugrožavaju prava drugih, kroz objavljivanje neprimjerenih i uvrijedljivih komentara, kao i onih koji afirmišu ili pozivaju na mržnju, nasilje i diskriminaciju“, navodi se u saopštenju CGO-a.

Iz te NVO su kazali da su, prepoznajući taj rastući problem, otvorili pravno savjetovanje o ostvarivanju zaštite građana koji su mete prijetnji, omalovažavanja, govora mržnje i verbalne agresije na društvenim medijima kojima se narušava njihov ugled i dostojanstvo ili osjećaj bezbjednosti.

„Oni koji smatraju da im je potrebna ova vrsta podrške, mogu se obratiti radnim danima CGO-u putem email adrese [email protected], dostavljajući osnovne lične podatke, kontakt i opis slučaja u najvažnijim karakteristikama (uz priloženi dokaz)“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO-a su rekli da će, nakon procjene osnovanosti zahtjeva, njihov tim odgovoriti sa savjetom koje se pravne radnje mogu preduzeti.

„Pravno savjetovanje pruža se u okviru projekta “Ustanimo protiv diskriminacije, govora mržnje, mizoginije i drugih oblika digitalnog nasilja!” čiji je cilj jačanje svijesti javnosti i podsticanje građanskog angažmana u poštovanju ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije, kao i u promociji i primjeni mehanizama unaprjeđenja zaštite ljudskih prava u digitalnoj sferi“, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da projekat podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kanade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije