fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorsko zdravstvo treba depolitizovati

Crnogorsko zdravstvo treba depolitizovati

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko zdravstvo treba depolitizovati i to je prvo što bi koalicija „Crno na bijelo“ uradila u toj oblasti, kazao je danas kandidat za poslanika, kardiohirurg Srđan Pavićević.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je meritornost prestala da bude vodeća vrijednost u toj struci.

“Ispodprosječni đaci postali su šefovi svojim učiteljima i time je priča o uspješnoj medicini ovdje završena. Mi imamo plan da takvo stanje mijenjamo i uradićemo to u novoj vlasti“, poručio je Pavićević.

On je kazao da će se „Crno na bijelo“ zalagati za decentralizaciju zdravstva što će značiti da Klinički centar Crne Gore (KCCG) ne bude stalno opterećen sekundarnim nivoom zdravstvene zaštite nego da u tom nivou jednako učestvuju i druge bolnice u Crnoj Gori.

Pavićević je kazao da će posebnu pažnju u novoj vlasti „Crno na bijelo“ u oblasti zdravstva posvetiti obrazovanju.

“Kvalitetno obrazovan medicinski kadar je osnov razvoja medicine. Napravićemo konekcije sa kvalitetnim medicinskim centrima Evrope u Padovi, Rimu, Lozani, Milanu, Cirihu, Madridu, Valensiji, Parizu, Nici, Stokholmu gdje bi se naši specijalisti usavršavali“, kazao je Pavićević.

On je poručio da se mora uraditi sve da se vrati dignitet i lični i profesionalni zdravstvenim radnicima.

“Za vodeće ljude zdravstvenih organizacionih jedinica i ustanova biraće se ljudi preko javnih i transparentnih konkursa a koje će rangirati adekvatna kompetentna i stručna komisija bez upliva politike“, istakao je Pavićević.

On smatra da KCCG treba da bude kao što mu je i izvorna namjena gradska bolnica za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin, a da bi se klinički centar mogao praviti na parceli na kojoj je davno zamišljen bio Hotel Bolići.

Kanadidat za poslanika, hirurg

upozorio je da je populacija sve starija i da su troškovi za zdravstvo sve veći a posebno zbog nove tehnologije koja je jako skupa a bez koje nema efikasnog zdravstvenog sistema.

„Na godišnjem nivou izdvajamo oko pet, šest odsto BDP-a za zdravstvo a pandemija koronavirusa je pokazala koliko je sistem zdravstva bitan. Zdravstveni sistem je u obliku piramide na dnu je primarni zdravstveni sektor a na vrhu klinički centar zemlje”, rekao je on.

Prema njegovoj ocjeni, ako se nema dobra baza nema ni dobrog sistema.

“Problem je što se veliki broj pacijenata iz primarnog zdravstvenog sektora šalje na sekundarni nivo. Nemamo dovoljno specijalista porodične medicine u primarnoj zaštiti, taj problem se mora rješavati“, kazao je Pavličić.

On smatra da treba jačati regionalne bolnice sa kadrovima i novim tehnologijama.

„Smatramo da moramo smanjiti troškove u zdravstvu a prije svega u javnim nabavkama koje su odličan izvor korupcije. Sto miliona dajemo za ljekove i to je u budžetu prevelika stavka i postoji mogućnost da se ti troškovi smanje“, istakao je Pavličić.

Najčitanije