fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora ujedinjena sa saveznicima u podršci miru

Crna Gora ujedinjena sa saveznicima u podršci miru

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ostaje ujedinjena sa svojim saveznicima i partnerima u podršci miru i čvrsto se zalaže za povratak punog teritorijalnog integriteta Ukrajine, kazao je državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović.

Perović je, na sastanku Inicijative ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM) u Sofiji, rekao da Crna Gora nastavlja dosljedno da slijedi Zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije (EU) i pridružuje se svim restriktivnim mjerama Unije za okončanje rata u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Perović je naglasio da je Rusija izabrala put agresije na suverenu i nezavisnu državu, čime se krše temeljni principi međunarodnog prava i podriva bezbjednost na evroatlantskom prostoru.

“Svi treba da budemo ujedinjeni u riješenosti da podržimo Ukrajinu u njenim naporima da porazi agresora i odbrani svoja suverena prava”, kazao je Perović.

On je rekao da je SEDM važna inicijativa u jugoistočnoj Evropi, kao i da Crna Gora ostaje posvećena razvoju regionalnih inicijativa, dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

“Ovakvi sastanci doprinose izgradnji regionalnog povjerenja, saradnje i međusobnog razumijevanja, jer saradnja u oblasti odbrane, razmjena stručnosti i naučenih lekcija predstavljaju zajednički interes zemalja Jugoistočne Evrope”, ocijenio je Perović.

Kako je saopšteno, učesnici sastanka potvrdili su odlučnost u podršci projektima SEDM inicijative čime će se unaprijediti bezbjednosni dijalog i regionalna saradnja.

“Time će se omogućiti državama da ostvare cilj punopravnog članstva u evropskim i evroatlantskim strukturama kao najboljem načinu očuvanja stabilnosti i bezbjednosti u regionu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, na marginama sastanka, Perović razgovarao sa šefom ukrajinske delegacije, ambasadorom Vitalijem Moskalenkovim i prenio mu punu podršku Vlade Crne Gore teritorijalnom integritetu i borbi protiv agresije.

Crna Gora će, kako je kazao, nastaviti da pruža humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini.

“Perović se sastao i sa ministrom odbrane Gruzije Juansher Burchuladze, i tom prilikom razmijenjena su mišljenja o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji u Evropi u svjetlu ruske agesije na Ukrajinu i nastavku okupacije dijela teritorije Gruzije od strane Ruske Federacije”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije