fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora privržena vrijednostima multilateralizma

Crna Gora privržena vrijednostima multilateralizma

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je posvećena temeljnim vrijednostima Ujedinjenih nacija (UN) i ostaje privržena otvorenoj saradnji i snaženju partnerstva sa tom međunarodnom organizacijom, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

On je, na sastanku sa rezidentnim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori Piterom Lundbergom, rekao da Skupština ostvaruje odličnu saradnju sa agencijama sistema UN-a.

Mandić je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da je zadovoljan zbog susreta i istakao da je uvjeren da će dinamika budućih odnosa dva subjekta, tokom trajanja mandata aktuelne vlasti, imati isti intenzitet, sadržajnost i plodotvornost.

„U tom kontekstu, ukazao je na posvećenost Crne Gore temeljnim vrijednostima UN-a i poručio da naša zemlja ostaje privržena vrijednostima multilateralizma, otvorenoj saradnji i snaženju partnerstva sa UN-om“, navodi se u saopštenju.

Mandić je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci UN-a reformskoj agendi Crne Gore, kao i demokratizaciji i napretku države.

On je ponovio da postoji apsulutna saglasnost svih činilaca društva da je prioritet punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) i da je težnja da se taj najvažniji spoljnopolitički cilj realizuje u najskorije vrijeme, upravo tokom trajanja mandata aktuelnog skupštinskog saziva.

Mandić je naglasio da je Skupština u potpunosti spremna da se, uvažavajući sugestije i preporuke, dalje gradi kao stabilana, snažna i moderna institucija, koja bi djelovanjem ponudila putokaz kako na konstruktivan način, prevazilazeći i uvažavajaći razlike, doći do rješenja i stvarati vrijednosti koje bi bile na dobrobit građana i društva kao cjeline.

Lundberg je čestitao Mandiću izbor za predsjednika Skupštine i istakao da agencije UN-a prepoznaju crnogorski parlament kao snažnog partnera u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja i ispunjavanje Agende 2030.

On je naveo da Skupština može da bude lider u kritičnim procesima crnogorskog društva, uključujući ekomonsko i političko osnaživanje žena, borbu protiv degradacije životne sredine, kao i u oblasti suočavanja sa prošlošću.

Lundberg je zahvalio Mandiću što je prihvatio predlog za zajedničku posjetu Informativno-dokumentacionom centru.

Piter Lundberg. UN
foto: Skupština Crne Gore

On je, kako je saopšteno, ponovio spremnost tima UN-a da nastavi pružanje snažne podršku reformskoj agendi Crne Gore, kako bi zemlja ubrzala ostvarivanje Ciljeva drživog razvoja i proces pristupanja EU.

„Sagovornici su se saglasili da i u perspektivi postoji značajan prostor za dodatno jačanje saradnje i partnerstva, uz uvažavanje temeljnih vrijednosti UN-a“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije