fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora opstala uprkos brojnim izazovima

Crna Gora opstala uprkos brojnim izazovima

Nikšić, (MINA) – Crna Gora se u prošlosti suočavala sa mnoštvom izazova i opasnosti od kojih su mnoge direktno i grubo prijetile njenom opstanku, ocijenio je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović na naučnom skupu na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Skup pod nazivom Crna Gora tri decenije nakon rušenja Berlinskog zida – Od AB revolucije do NATO-a, organizovali su Matica crnogorska, Centar za geopolitiku i Filozofski fakultet organizator naučnog skupa.

Radulović je rekao da 30 godina u u istorijskom smislu hiljadugodišnjeg trajanja nije dug period, ali ga posebno značajnim čini njegov politički i društveni sadržaj.

„U njemu su naši građani i elita bili prinuđeni da temeljno preispitaju 19. i 20. vijek i da na goruća pitanja o budućnosti zemlje pruže odgovore koje savremenost može da priihvati i podrži“, kazao je Radulović.

Direktor Centra za geopolitiku, Živko Andrijašević, kazao je da su bili brojni razlozi da se organizuje naučni skup i posveti mnogim temama iz savremene bliske prošlosti, o kojima se uglavnom zna iz sjećanja, što je nepouzdano i površno.

Andrijašević je dao osvrt na temu Crnogorski komunisti 1987. godine – problemi prepoznavanja stvarnosti i kroz istraživačka pitanja naveo šta je dio crnogorske vlasti zaduženog za njeno sistemsko uobličavanje vidio 1987. godine, kao glavni politički problem neposredno prije AB revolucije i na koji je način mislio da to treba riješiti.

Dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Goran Barović, rekao je da je ta univerzitetska jedinica, formiranjem Centra za geopolitiku dobila jaku instituciju koja se bavi bitnim temama.

Profesor Gordana Đurović navela je da je Crna Gora 30 godina nakon rušenja Berlinskog zida u Berlinskom procesu, duboko u procesu Evropskih integracija kao nezavisna država koja se ekonomski povratila u realnim kategorijma na nivo iz 1990–tih tek 2007. godine.

„Od tada bilježi dinamičan, stabilan rast,bez obzira na krizu 2009. i 2012.godine. Crna Gora je, uprkos svim izazovima koji su teško pogađali prvo SFRJ kroz tragićan raspad zemlje, pa državnu zajednicu sa Srbijom, izašla ekonomski oporavljena, reintegrisana u međnarodnu zajednicu, članica NATO-a“, rekla je Đurović.

Prema njenim riječima, od 2006. godine u Crnoj Gori je ostvarena dobra, realna stopa rasta koja je prosječno godišnje bila na nivou od 3,5 odsto.

„U Crnu Goru je stiglo više od 6, 5 milijardi EUR stranog kapitala direktnih investicija i u, u odnosu na Jugoslaviju u kojoj je bila jedna od najnerazvijenih republika, danas bilježi, najbolju poziciju u regionu, u odnosu na evropski prosjek, koja iznosi 47 odsto bruto domaćeg proizvoda per capita u paritetu kupovne moći gdje je 100 odsto evropski prosjek“, navela je Đurović.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Jovović: Predstojeća sezona bi trebalo da nadmaši prethodnu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstojeća ljetnja turistička sezona bi, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta,...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu