fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora mora da garantuje bezbjednost vjerskih objekata

Crna Gora mora da garantuje bezbjednost vjerskih objekata

Podgorica, (MINA) – Crna Gora mora da bude uređena i da garantuje bezbjednost svih, a pogotovo vjerskih objekata, poručio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je to rekao odgovarajući na pitanja poslanika Demokratske Crne Gore Moma Koprivice o napadima na vjerske objekte

Krivokapić je rekao da je danas mala grupa pokušala da upadne u Cetinjski manastir, ali da su spriječeni.

“U Crnoj Gori se još nije desilo da bude otkriven nalogodavac, obično budu otkriveni samo počinioci. Mene ne interesuje ko je izvršio nego ko je nalagodovac“, naveo je Krivokapić.

On je poručio da se nada da će kroz prevenciju Uprave policije mnoge stvari biti drugačije.

Krivokapić je istakao da u odnosu na registrovane napade na vjerske objekte policija do sad ne raspolaže saznanjima da je riječ o koordniranima aktivnostima koje imaju za cilj polarizaciju crnogorskog društva.

„Analizirajući registrovane slučajeve zaključuje se da je riječ o aktima pojedinca, odnosno manjih grupa, koji svoje nezadovoljstvo, odlučuju da ispoljavaju kroz različite oblike nasilja“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da policija, neposredno nakon parlamentarnih izbora, preduzima aktivnosti u cilju sprečavanja incidenata, kao i na identifikovanju učinilaca napada na vjerske objekte u zemlji i o ishodu preduzetih radnji blagovremeno obavještava javnost.

“Uprava policije ima kapaciteta da obezbijedi zaštitu svim građanima i institucijama u Crnoj Gori”, zaključio je Krivokapić.

Koprivica je kazao da je crnogorska javnost svjedok napada na vjerske objekte, “od septembarskog nasrtaja na džamiju u Pljevljima, pa do najnovijeg napada na Cetinjski manastir i sveštenike u njemu“.

On je upitao da li su ove akcije dirigovne iz centara kojima je cilj da Crnu Goru drže kao duboko podijeljeno društvo ili se radi i o drugim motivima usmjerenim na podrivanje bezbjednosti i stabilnosti u Cmoj Gori.

“Ključna pitanja su zašto dolazi do tih napada i incidenata i do čega oni dovode“, upitao je Koprivica.

Najčitanije