fbpx
NaslovnicaCrna GoraCDT: Ustavni sud da prestane da ignoriše važne inicijative

CDT: Ustavni sud da prestane da ignoriše važne inicijative

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ustavni sud da se što prije izjasni o inicijativama te nevladine organizacije (NVO) za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Odluke o dopuni Statuta opštine Nikšić.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica rekao je da su te inicijative uputili 2022. i prošle godine.

„Iako poštujemo pravo Ustavnog suda da samostalno odlučuje o prioritetima, smatramo da je neprimjereno i nedopustivo da se gotovo dvije godine čeka na odluku o inicijativi za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kojim je, u toku već raspisanog izbornog procesa, značajno promijenjena izborna jedinica Podgorica, kroz formiranje opštine Zeta“, kaže se u saopštenju.

Kako je dodao Koprivica, ukoliko Ustavni sud mirno posmatra potencijalno kršenje međunarodnih izbornih standarda i ključnih izbornih prava građana, on time, svjesno ili ne, postaje saučesnik u podrivanju demokratskih procesa u našoj državi.

U CDT-u, kako je naveo, razumiju da se već napravljene greške u toku okončanog i verifikovanog procesa više ne mogu ispraviti i vratiti u pređašnje stanje, ali da smatraju da je izuzetno važno da se Ustavni sud izjasni o tom pitanju.

„Kako se njihov pasivan odnos ne bi shvatio kao odobravanje prakse da se granice izbornih jedinica mijenjaju u toku izbornih procesa, sa ciljem ostvarivanja prednosti na izborima“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, stav Ustavnog suda posebno dobija na značaju u kontekstu predstojeće izborne reforme, kojom treba preduprijediti potencijalna buduća kršenja univerzalnih standarda za demokratske i fer izbore.

Koprivica je kazao da Ustavni sud ni nakon 14 mjeseci još nije razmatrao njihovu inicijativu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti Odluke o dopuni Statuta opštine Nikšić kojom se uvodi “krsna slava” tog grada.

U CDT-u, kako je naveo, smatraju da je zadatak Ustavnog suda da pravovremenim aktivnostima sprečava moguću diskriminaciju, a ne da takve pojave ignoriše.

„Svakom ko nešto zna o toj temi, ali i na osnovu prethodnih odluka Ustavnog suda, je jasno da je tom odlukom opština Nikšić pripadnike pravoslavne vjerske zajednice dovela u privilegovan položaj u odnosu na druge građane – pripadnike drugih vjerskih zajednica i ateiste“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je opština Nikšić time povrijedila princip jednakosti građana, njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i njihovo pravo da budu zaštićeni od bilo kog akta posredne, ili neposredne diskriminacije.

„Ćutanje Ustavnog suda vidimo kao podstrek i za druge opštine za donošenje diskriminatornih propisa i nametanje vjerskih praksi svim građanima, suprotno Ustavu Crne Gore“, rekao je Koprivica.

On je kazao da su, kada je krajem prošle godine kompletiran Ustavni sud, vjerovali da je Crna Gora dobila instituciju koja se spremna da se suprotstavi moćnima.

Prem riječima Koprivice, sada izgleda upravo suprotno – izgleda kao da taj sud nema hrabrosti da bude brana potencijalnom kršenju prava građana.

Zato, kako je rekao, pozivaju Ustavni sud da prestane da ignoriše njihove inicijative i saopšti mišljenje o vrlo vjerovatnom podrivanju ustavnog određenja građanske države i međunarodnih izbornih standarda.

„Pozivamo ih i da svojim nečinjenjm ne omogućavaju dalju komplikaciju i onako pravno komplikovanih situacija koje imaju direktan uticaj na naše živote“, kaže se u saopštenju.

Koprivica je rekao da se nadaju da će Ustavni sud ubuduće više koristiti mogućnosti koje mu zakon daje i mnogo više samoinicijativno pokretati postupke u slučajevima stvaranja ozbiljnih devijacija i pravnog haosa u zemlji.

„Onda kada politički subjekti krenu u takve poduhvate, Ustavni sud mora biti brana i stati u zaštitu prava i sloboda građana“, poručio je Koprivica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...