fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Vlada će nastaviti da gradi društvo jednakih mogućnosti

Bečić: Vlada će nastaviti da gradi društvo jednakih mogućnosti

Podgorica, (MINA) – Vlada će nastaviti da gradi društvo jednakih mogućnosti, kako bi romskoj populaciji i svim drugim etničkim manjinama olakšala integrisanje u obrazovni sistem i učešće u svim sferama društvenog života, poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Aleksa Bečić.

On je svim pripadnicima romske populacije u Crnoj Gori čestitao 8. april – Međunarodni dan Roma.

„Međunarodni dan Roma kojim se proslavljaju romska istorija, jezik i kultura, pruža nam priliku da se prisjetimo koliko romska zajednica svojom tradicijom doprinosi raznolikosti i kulturnom bogatstvu Crne Gore“, kazao je Bečić.

Međutim, kako je rekao, taj dan takođe je prilika da se u centar pažnje stave diskriminacija i socio-ekonomska izolovanost sa kojima se Romi i dalje suočavaju, uprkos međunarodnim propisima i nacionalnim zakonima protiv diskriminacije.

Bečić je istakao da Crna Gora, kao multietničko i građansko društvo, ima odgovornost da beskompromisno štiti prava svih manjinskih zajednica.

„Iz tog razloga, želim da naglasim da je odgovornost cijelog društva da stvorimo okruženje u kojem će se prava i slobode svih pojedinaca jednako poštovati i u kojem će svi imati jednake mogućnosti za obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, pošten rad i dostojanstven život“, naveo je Bečić.

On je kazao da je siguran da Crna Gora ima kapacitet da bude primjer kako se, uz prihvatanje svih različitosti i podršku marginalizovanim grupama, gradi istinski građansko društvo i štite osnovni postulati demokratije.

„Vlada će, kroz primjenu inkluzivnih politika, nastaviti da gradi društvo jednakih mogućnosti, kako bi romskoj populaciji, ali i svim drugim etničkim manjinama, olakšala integrisanje u obrazovni sistem i učešće u svim sferama društvenog života“, poručio je Bečić.

On je, u čestitki pripadnicima romske populacije, naveo da je duboko uvjeren da će se u narednim godinama svjedočiti poboljšanju položaja Roma u razvoju društvene zajednice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije