fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Genocid u Srebrenici opomena da je život u miru neprocjenjiv

Bečić: Genocid u Srebrenici opomena da je život u miru neprocjenjiv

Podgorica, (MINA) – Genocid u Srebrenici i njegovo obilježavanje mora biti neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

On se obratio video porukom na komemoraciji žrtvama Srebrenice u Potočarima.

Bečić je kazao da Crna Gora 13. jula ove godine ne obilježava samo Dan državnosti već značajan jubilej, 80 godina od Trinaestojulskog ustanka.

“Trinaesti jul kao naša druga riječ za borbu protiv zla u ljudima je sjećanje na sve genocide i zločine počinjene na svim prostorima i u svim vremenima”, rekao je Bečić, prenosi Pobjeda.

On je iskazao duboko saosjećanje u bolu, “koji svima nama na ovim postorima mora da bude neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost.”

Bečić je svima onima koji danas sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih uputio najiskrenije saučešće.

“Uspomena na vašu braću, očeve i sinove, obavezuje nas da nikada više ne preispitujemo mir i podsjeća nas da u sukobu čovjek mora ostati čovjek. Kako bi nam budućnost bila izvjesna i svijetla, sa mračnom prošlošću se moramo suočiti”, poručio je Bečić.

On je naveo da je Crna Gora, u okviru tog procesa, kroz Rezoluciju najoštrije osudila genocid u Srebrenici kao i one koji ga negiraju.

“U istom tekstu pokazali smo da osuđujemo sve zločine počinjene u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije uz duboko saosjećanje na žrtve i njihove porodice”, dodao je Bečić.

On je rekao da je Crna Gora osudila pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom ili hrvatskom narodu za genocid ili zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

“Odgovornost može biti individualna i nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zlončinački. Zločinci imaju ime i prezime, nemaju oni nikakvu nacionalnost, nikakvu vjeru, ni Bog i Alah nije sa njima”, zaključio je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cilj Samita pokretanje regiona

Tivat, (MINA-BUSINESS) – ESG Adria Samit, koji je u četvrtak završen u Tivtu, imao...