fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmCham i Ministarstvo zdravlja potpisali memorandum o saradnji

AmCham i Ministarstvo zdravlja potpisali memorandum o saradnji

Podgorica, (MINA) – Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham) i Ministarstvo zdravlja potpisali su memorandum o saradnji u okviru novog programa Komore Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga.

Memorandum su potpisali ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i predsjednica Upravnog odbora AmCham-a Svetlana Vuksanović.

Vuksanović je, kako je saopšteno iz AmCham-a, poručila da je potpisivanje memoranduma još jedan korak ka boljoj saradnji u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

Ona je rekla da je mnogo oblasti u kojima Komora i Ministarstvo mogu sarađivati.

Vuksnović je kazala da memorandumom AmCham i Ministarstvo otvaraju prostor za saradnju u sveukupnom jačanju javnog zdravlja, unapređenju politika i mjera za obezbjeđivanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova.

„Zajednički možemo raditi na daljoj modernizaciji zdravstva, koncipiranju regulativa značajnih za poslovni ambijent u domenu zdravstvene zaštite i ljekova, a sve zarad stvaranja agilnijeg i održivog zdravstvenog sistema, u čijem osnovu stoji inovacija“, navela je Vuksanović.

Ona je rekla da vjeruje da iskustva članica Komore mogu pomoći da se unaprijedi upotreba digitalnih tehnologija u crnogorskom zdravstvenom sistemu, kroz korišćenje telemedicine, personalizovanu i preciznu medicinu.

Iz AmCham-a su naveli da je memorandum potpisan u okviru programa Vladavina dijaloga, čiji je cilj da se pravovremenim, kontinuiranim, kvalitetnim i otvorenim dijalogom dođe do podizanje nivoa uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora.

Vuksanović je kazala da je važno u ranoj fazi uključiti poslovnu zajednicu u procedure izrade zakona i drugih propisa i konsultovati je prilikom kreiranja politika koje imaju uticaja na poslovno okruženje.

„Tako već na samom početku eliminišemo biznis barijere i zajedno učestvujemo u stvaranju predvidljivog i transparentnog poslovnog ambijenta zasnovanog na vladavini prava“, navela je Vuksanović.

Ona je dodala da takvo okruženje predstavlja osnov za privlačenje renomiranih investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije.

Šćekić je rekao da ga raduje nastavak saradnje sa Komorom, koja će se formalno produžiti potpisivanjem memoranduma.

On je poručio da AmCham u Ministarstvu zdravlja ima sigurnog partnera koji snažno podržava intenzivnu saradnju u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, zasnovanog na vladavini prava i jednakim šansama.

„Vjerujem da kao društvo i zajednica oblast zdravlja svi držimo visoko na listi prioriteta jer samo zdravo društvo može doprinositi razvoju i biti okosnica prosperiteta i napretka zemlje u svim njenim oblastima“, naveo je Šćekić.

On je kazao da je cilj jačanje javnog zdravstvenog sistema u svim segmentima koji će za ishod imati pacijenta i njegove potrebe kao imperativ, ali i kadrovsko i infrastrukturno osposobljavanje kao podsticaj za radno okruženje kakvu ta oblast zaista zaslužuje.

Šćekić je dodao da će pomoć AmCham-a dobro doći, jer se, kako je naveo, u narednom periodu očekuje izmjena regulative u određenim oblastima.

„Dijalog i sugestije kroz dalju saradnju sa Komorom učiniće taj posao lakšim, a ciljeve Ministarstva dostižnim i brže ostvarljivim“, poručio je Šćekić.

Iz AmCham-a podsjetili su da je 6. juna potpisan krovni memorandum o saradnji na programu „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga“ između Vlade Crne Gore i Komore.

„AmCham će potpisati posebne memorandume o saradnji sa relevantnim ministarstvima u Vladi kojima će biti precizno definisane oblasti saradnje i ključne zajedničke aktivnosti u okviru programa „Rule of Dialogue – Vladavina dijaloga““, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije