fbpx
NaslovnicaCrna GoraOdbor će podnijeti krivičnu prijavu zbog odavanja tajnih podataka

Odbor će podnijeti krivičnu prijavu zbog odavanja tajnih podataka

Podgorica, (MINA) – Odbor za bezbjednost i odbranu podnijeće krivičnu prijavu protiv NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo odavanje tajnih podataka sa zatvorenog dijela sjednice tog skupštinskog tijela koja je održana 9. februara.

Ta odluka donijeta je većinom glasova na današnjoj sjednici Odbora, na predlog njegovog predsjednika Miodraga Lakovića.

Laković je ukazao da je dnevni list Vijesti objavio tekst pod naslovom Poslanici “pozelenjeli” zbog Milovićevih “susreta sa mafijašima”, u vezi sa raspravom vođenom na zatvorenom dijelu sjednica 9. februara.

On je kazao da je čitajući tekst zaključio, na osnovu tema koje su obrađivali na sjednici, kao i toka i detalja diskusije, da je neko iznio odrđene informacije sa sjednice, nevezano da li su one tačne ili netačne.

Laković smatra da nadležno tužilaštvo treba da ispita pod kojim okolnostima je autor teksta došao do tih informacija.

On je rekao da se na zatvorenim sjednicama razmatraju podaci i informacije koje su klasifikovane određenim stepenom tajnosti.

“Upozoravao sam da odavanje podataka i saopštavanje podataka neovlašćenom licu predstavlja biće krivičnog djela odavanja tajnih podataka za koje je zaprijećena kazna zatvora do osam godina”, rekao je Laković, ističući da se radi o teškom krivičnom djelu.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da predlog Lakovića zahtijeva pažnju i oprez i predložio da se sjednica zatvori za javnost, ali su članovi Odbora odbili.

Poslanik URA-e Filip Adžić kazao je da će, ukoliko predaju krivičnu prijavu, potvrditi da su tajni podaci stvarno iznešeni i da je ono što piše u tekstu istinito.

Laković je rekao da on ne problematizuje da li su informacije tačne ili netačne.

On je kazao da je komentrisao naslovnicu, za koju smatra da je apsolutno konstrukcija i podmetanje.

“Ne referišem se na podatke, niti da li su tačni, polutačni i netačni, ali na osnovu komentara detalja može se sumnjati da je obavio razgovor sa jednim ili više lica koji su prisustvovali sjednici i da je sačinio predmetni tekst. Mislim da je to dovoljno osnova za sumnju da je izvršeno krivično djelo, zato predlažem da to preuzmu nadležni organi i da oni kažu o tome svoj sud”, rekao je Laković.

Poslanik Demokratske narodne partije Vladislav Bojović bio je protiv podnošenja krivične prijave.

On je pozvao Lakovića da preispita svoj predlog, navodeći da ovo nije prvi slučaj odavanja tajnih podataka sa zatvorenih sjednica.

Bojović je kazao da je na sjednici Odbora 9. februara bio glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i da je prirodno da on, ukoliko procijeni da je učinjeno krivično djelo, po službenoj dužnosti preduzme radnje i podnese krivičnu prijavu, a ne da to rade poslanici.

„Mislim da bez obzira što nam je stalno do rasvetljavanja bilo čijih zloupotreba, na ovaj način udarili na integritet i dignitet poslanika i samog parlamenta“, rekao je Bojović.

Laković je kazao da je digntitet trebalo da čuva onaj ko je eventulano odao podatke sa tajne sjednice.

„Mislim da baš kao Odbor pokazujemo dignitet i poštovanje zakona ako jasno kažemo da smo protiv takve prakse. Trudim se da čuvam dignitet na način što neću ćutati ako postoji sumnja da je izvršeno krivično djelo“, odgovorio je Laković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije