fbpx
NaslovnicaCrna GoraZapadni Balkan mora ostati u fokusu međunarodne zajednice

Zapadni Balkan mora ostati u fokusu međunarodne zajednice

Podgorica, (MINA) – Zapadni Balkan mora biti u fokusu međunarodne zajednice, pogotovo u svjetlu novih bezbjednosnih izazova, agresije Rusije na Ukrajinu, poručeno je sa sastanka ministara odbrane Crne Gore i Slovenije, Raška Konjevića i Marjana Šareca.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da su Konjević i Šarec kazali da su zadovoljni sveukupnom bilateralnom saradnjom, posebno na polju odbrane.

Konjević je rekao da Crna Gora konstantno upozorava da se Zapadni Balkan ne smije izgubiti iz međunarodnog fokusa, budući da ima država i nekih trećih strana koje nedvosmisleno pokazuju specifične interese za region i njegovu destabilizaciju.

On je naveo da je uvjeren da Crna Gora u Sloveniji, kao savezničkoj i prijateljskoj zemlji, koja odlično poznaje region, ima pouzdanog partnera, koji će konstantno podsjećati ostale saveznike, ali i kompletnu međunarodnu zajednicu na tu činjenicu.

Konjević i Šarec su istakli da očekuju intenziviranje saradnje između dva ministarstva odbrane na poljima od zajedničkog interesa.

Konjević je kazao da je bio posebno impresioniran segmentom vojne industrije u Sloveniji, koja se posljednjih godina intenzivno razvija, i da vjeruje da bi i Crna Gora mogla postići na tom polju određene rezultate.

Šarec je istakao da Slovenija snažno podržava crnogorske aspiracije ka članstvu u Evropskoj uniji, kao što je podržala i članstvo u NATO.

On je podsjetio na zajedničko učešće pripadnika oružanih snaga dvije zemlje u misiji u Letoniji.

“Veseli nas da je Crna Gora članica Alijanse i da doprinosi kolektivnoj odbrani i kolektivnoj bezbjednosti. Saradnja naše dvije zemlje posebno je ojačana zajedničkim članstvom u Alijansi”, poručio je Šarec.

On je dodao da se u njegovoj zemlji stalno potencira bezbjednosni značaj i ranjivost Zapadnog Balkana.

“Nakon sastanka dva ministra i njihovih delegacija, direktori direktorata za logistiku ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije, potpukovnik Veljko Mališić i Željko Kralj potpisali su Sporazum o donaciji muzejskog eksponata, ronilice R2-M”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije