fbpx
NaslovnicaCrna GoraVujović: Unaprijedićemo konkursnu politiku i zakonodavni okvir

Vujović: Unaprijedićemo konkursnu politiku i zakonodavni okvir

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo kulture i medija unaprijediće konkursnu politiku, kako bi novac građana bio utrošen za projekte koji će dati najbolje rezultate, poručila je ministarka Tamara Vujović.

Vujović je rekla da proslava Njegoševog dana prvi put potpuno oslikava odnos koji će Vlada imati prema nacionalnoj kulturi.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija (MKM), rekla da najuspješnije reforme uvijek dolaze “odozdo”.

“Zbog toga sam u 100 dana za nama obišla skoro sve institucije kulture i razgovoru sa zaposlenima i menadžmentom dala prioritet, jer su oni ključni nosioci najznačajnijih projekata kada je u pitanju razvoj i promocija kulture Crne Gore”, navela je Vujović.

Ona je, povodom 100 dana rada Vlade, kazala da je imala i preko 20 sastanaka sa ambasadorima i šefovima misija međunarodnih organizacija, u cilju unapređenja saradnje u oblasti kulture i realizacije zajedničkih projekata.

Vujović je rekla da su bilateralne i multilateralne veze most ka prezentaciji kulture.

Ona je poručila da je osnovni zadatak MKM da strateški promišlja, primjećuje nedostatnosti, nudi bolja rješenja i mijenja društvo nabolje, a cilj je stabilan zakonodavni okvir koji će pratiti razvoj kulture.

“Zbog toga smo inicirali izradu analize primjene krovnog zakona o kulturi, nakon čega slijedi rad na novom zakonu. Krovni Zakon o kulturi, kao proizvod širokih konsultacija i znanja velikog broja stručnjaka, daće rješenja, radićemo ga pomno i temeljno”, rekla je Vujović.

Ona je rekla da Zakon i podzakonski akti treba da daju puni vjetar u leđa razvoju sektora, a ne da ga ograničavaju.

“Zato u MKM-u aktivno radimo na izmjenama i usaglašavanju podzakonskih rješenja”, poruka je Vujović.

Ona je kazala da je počela realizacija ključnih ciljeva i aktivnosti iz Nacionalnog programa razvoja kulture 2023-2027.

Vujović je dodala da će administracija kojom upravlja uvijek biti usmjerena na djecu, mlade, stvaraoce i umjetnike, njihov slobodni izraz, znanja, praksu, ali i na stvaranje uslova da se oslobodi kreativni potencijal.

“Uvažavajući činjenicu da država mora ulagati u kulturu kroz dobro osmišljene i inkluzivne konkurse, obećavam da ćemo konkursnu politiku unaprijediti kako bi novac građana bio utrošen na najbolji mogući način za projekte koji će napraviti najbolji učinak i bitnu raziku za kulturu”, rekla je Vujović.

Ona je kazala da je kroz konkurs „Kultura mladih-kultura budućnosti“, MKM podržao 30 projekata sa 100 hiljada EUR.

“Uzmajući u obzir značaj nevladinog sektora koji doprinosi dinamici kulturne ponude u Crnoj Gori, u okviru konkursa „Kultura spaja: od amatera do profesionalaca“ sa preko 421 hiljadom EUR podržali smo 23 projekta nevladinih organizacija (NVO)”, rekla je Vujović.

Ona je dodala da su u decembru prošle godine sa skoro 200 hiljada EUR sufinansirali 28 projekata od značaja za razvoj kreativnih industrija.

U nastojanju da utiču na razvoj kinematografije u Crnoj Gori, iz Ministarstva su finansijski podržali digitalizaciju četiri bioskopske sale u Podgorici, Tuzima, Baru i Danilovgradu, a za to je opredijeljeno 484 hiljade EUR.

“Ukupno, za tekuću godinu obezbijedili smo povećanje sredstava za kulturu i medije za 3,6 miliona EUR, odnosno 14,18 odsto”, rekla je Vujović.

Prema njenim riječima, to znači više novca za programe rada instuticija kulture, za konkurse, i za promociju kulture izvan granica Crne Gore.

Vujović je rekla da je nova lokacija za prezentaciju Crne Gore na svjetski najvažnijoj smotri kulture, Venecijanskom Bijenalu, izložbeni prostor “Ospedaletto”.

To je, smatra ona, izuzetno važan korak koji će omogućiti crnogorskim umjetnicima da predstave bogatstvo i raznolikost umjetničke scene.

Vujović je rekla da je potpisala Sporazum o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne postavke u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau.

Kako je dodala, tim sporazumom se Crna Gora obavezala da će ne zaboravljajući jugoslovenske žrtve iz mračnog poglavlja zajedničke istorije zajedno graditi bolje i pravednije društvo u kojem se nikad neće ponoviti užasi stradanja.

Vujović je istakla da kultura i mediji imaju jednak značaj, pa će i u sektoru medija uz posvećen rad i dobre politike biti unaprijeđen normativni okvir.

“Podsjećam da dio medijskih zakona spada u obaveze iz poglavlja 23. Ova administracija i Vlada je postavila to kao prioritet”, poručila je Vujović.

Ona je rekla da je počela realizacija prve Medijske strategije i pratećeg akcionog plana kojima su, kako je objasnila, predviđene mjere koje se odnose na policiju, tužilastvo i sudstvo, medijsku pismenost, borbu protiv govora mržnje, samoregulacioni okvir.

“Pad broja napada na novinare u periodu za nama ukazuje da se poboljšava ambijent u kojem mediji rade, ali dok postoji neriješen slučaj ubistva Duška Jovanovića, naš zadatak nije završen”, poručila je Vujović.

Ona je navela da će dati veći značaj radu Komisije za istraživanje napada na novinare.

“A ja ću nastaviti da javno osuđujem svaki vid nasilja prema bilo kom novinaru/ki u Crnoj Gori i tražim urgentno reagovanje nadležnih”, poručila je Vujović.

Ona smatra da se Fond za medijski pluralizam dokazao kao dobar zakonski alat kojim država finansira proizvodnju sadržaja od javnog interesa, ali i na taj način doprinosi finansijskoj održivosti medija.

“Finansirali smo 57 projekata medija sa 463 hiljade EUR koji će sadržajem od javnog interesa obogatiti medijsku scenu Crne Gore”, navela je Vujović.

Ona je akterima u kulturi i medijima poručila da su partneri i da zajedno mogu prevazići probleme i teškoće i kroz konstruktivan dijalog ponuditi nova i unaprijediti postojeća dobra rješenja, kako bi imali kulturnu i medijsku scenu dostojnu vrijednosti i bogatstva crnogorskog društva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije