fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada stavila van snage zaključke o selidbi MONSTAT-a i Privrednog suda

Vlada stavila van snage zaključke o selidbi MONSTAT-a i Privrednog suda

Podgorica, (MINA) – Vlada je stavila van snage zaključke o rješavanju smještaja Uprave za statistiku (MONSTAT) i Privrednog suda Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vlade, riječ je o zaključcima sa sjednice od 30. juna kojima je bila predviđena mogućnost rješavanja smještaja Monstata i Privrednog suda.

“U diskusiji je naglašeno da će se u narednom periodu, nakon širih konsultacija, iznaći adekvatno rješenje za smještaj svih institucija koje su bile obuhvaćene ovim zaključcima”, navodi se u saopštenju.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 5. decembra prošle do 23. juna ove godine.

Tim dokumentom je obuhvaćeno pet izvještaja o napadima na novinare i njihovu imovinu, kojima su date preporuke nadležnim organima.

Kako se navodi, obuhvaćeni su izvještaj o izazivanju opšte opasnosti na štetu Nezavisnog dnevnika Vijesti ove godine, izvještaj o prijetnjama novinarki Radio-televizije Crne Gore Ani Popović prošle godine i dopune izvještaja o napadima na novinare Sinišu Lukovića, Nebojšu Šofranca i Seada Sadikovića.

Dodaje se da je dio izvještaj i analiza tabele podataka o slučajevima napada na novinare i medije koju je Komisiji dostavilo tužilaštvo, sa podacima zaključno sa 31. decembrom prošle godine.

“Prilikom izrade analize uzeti su u obzir i slučajevi o kojima Tužilaštvo nije dostavilo podatke, a koje je Komisija evidentirala u svom radu”, navodi se u saopštenju.

Komisija je konstatovala da se Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) do kraja izvještajnog perioda nije izjasnilo o preporukama iz njenog decembarskog izvještaja, uključujući one o istrazi ubistva Duška Jovanovića, kao i da su, na osnovu saznanja iz medija, saslušana dva predložena bivša funkcionera tužilaštva i policije, ali nije jasno da li im je nuđeno ispitivanje na poligrafu, kao što je preporučila Komisija.

“Izvještaj sadrži i preporuke za postupanje nadležnih organa i institucija, u cilju utvrđivanja činjenica o napadima, preispitivanja bezbijednosti najugroženijih novinara i medija, postojanja eventualne odgovornost za nastupanje zastarjelosti u određenim slučajevima, sprovođenja određenih istražnih radnji, kao i dostavljanju dokumentacije od VDT-a”, rekli su iz Vlade.

U diskusiji je, kako se dodaje, naglašeno da Vlada osuđuje sve napade na novinare i pruža bezrezervnu podršku slobodi medija i novinara istraživača da nastave da profesionalno i transparentno iznose svoja saznanja, u kontekstu zaštite javnog interesa.

Usvojena je informacija o odlaganju roka za usvajanje stambene politike Crne Gore do 2034. godine i programa socijalnog stanovanja 2023-2026.

Iz Vlade su rekli da je definisani rok za usvajanje stambene politike četvrti kvartal ove godine, a budući da se taj strateški dokument oslanja prevashodno na zvanične statističke podatke, posebno podatke popisa stanovništva, rok se pomjera na treći kvartal 2024. godine.

Kako je naglašeno u diskusiji, izrada se odlaže do trenutka objavljivanja preliminarnih podataka popisa stanovništva, koji je planiran za novembar tekuće godine, a očekivanje je da preliminarni podaci popisa budu objavljeni početkom 2024. godine.

Iz Vlade su rekli da je napomenuto da je i prethodni strateški dokument počivao na preliminarnim podacima popisa stanovništva 2011. godine, i da ne bi bilo svrsishodno usvajati novi strateški dokument na bazi istih popisnih podataka.

“U diskusiji je zaključeno da obezbjeđenje adekvatnog stanovanja predstavlja jedan od ključnih činilaca životnog standarda i kvaliteta života, a istovremeno je važan pokretač privrednog i društvenog razvoja”, kazali su iz Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije