fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojena inicijativa da se Božović brani sa slobode

Usvojena inicijativa da se Božović brani sa slobode

Podgorica, (MINA) – Budvanski parlament usvojio je inicijativu da se predsjedniku te opštine Milu Božoviću, koji je u pritvoru zbog sumnje za stvaranje kriminalne grupe koja se bavila švercom kokaina, omogući da upravlja Opštinom.

Odbornici Demokratskog fronta (DF) saopštili su da je bez Božovića Budva u blokadi, dok su iz Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata i Demokratske Crne Gore ocijenili da se situacija može riješiti izborom potpredsjednika.

Za Inicijativu za zaštitu interesa građana kroz omogućavanje nesmetanog rada lokalne uprave, a povodom zadržavanja Božovića u pritvoru, glasalo je 18 odbornika, protiv su bila četiri, dok je uzdržano bilo osam odbornika, prenosi Portal RTCG.

Više od četiri hiljade građana Budve potpisalo je inicijativu u kojoj se navodi da pritvor Božovića onemogućava da vrši funkciju, što proizvodi štetne posljedice po Opštinu i njene građane.

Predsjednik budvanske Skupštine Nikola Jovanović kazao je da građani, koji su potpisali inicijativu, očekuju da se mjera pritvora može zamijeniti nekom blažom, a da se istovremeno obezbijedi Božovićevo prisustvo pred nadležnim organima i nesmetano vršenje funkcije predsjednika Opštine.

“Ovom odlukom se štite interesi građana Budve, obezbjeđuje pravo na normalno funkcionisanje, štite njihova i prava zaposlenih u lokalnoj samoupravi, jer je ovom situacijom ugrožen njihov socio-ekonomski položaj”, rekao je Jovanović.

On je kazao da se Božoviću mjera pritvora može zamijeniti nizom drugih mjera čime bi se, kako je naveo, spriječile štetne posljedice.

“S obzirom na to da nije imenovan potpredsjednik Opštine koji bi umjesto njega vršio funkciju”, objasnio je Jovanović.

On je dodao da je ugrožena isplata zarada, zaključenja ugovora, zastupanje Opštine pred sudom, naplata naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, ostvarivanje socijalnih prava i drugih funkcija.

“Ukoliko se ova odluka usvoji, biće dostavljena nadležnim državnim organima na dalje postupanje i to Vladi, Ministarstvu pravde, Vrhovnom sudu, Apelacionom sudu, Višem sudu u Podgorici, nadležnom Državnom tužilaštvu, Zaštitniku ljudskih prava”, kazao je Jovanović.

Odbornik DPS-a Milan Tičić smatra da inicijativa nije na mjestu i da Skupština nije dom u kome treba da se o tome raspravlja, već da je to stvar sudstva i tužilašta.

On je dodao da odlučivanjem o toj inicijativi Skupština izlazi iz svojih nadležnosti.

“Smatram da vi koji vodite opštinu svim postupcima koje pravite, pravite štetu Milu Božoviću i onemogućavate mu da nevinost brani na sudu”, rekao je Tičić.

Kako je kazao, to što je grad u blokadi i što neće moći da isplaćuju zarade, socijalna davanja, krivo je rukovodstvo opštine, jer nije imenovan potpredsjednik.

“Imamo mogućnosti da sve to riješimo, jer postoji većina među vama koja može da izabere potpredsjednika, vršioca dužnosti. Imate partnera u nama da riješimo to, da završimo sezonu, pa da u septembru izađemo na izbore”, rekao je Tičić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jovović: Predstojeća sezona bi trebalo da nadmaši prethodnu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstojeća ljetnja turistička sezona bi, prema bukingu i rezervacijama hotelskih kapaciteta,...

Sjutra je Vaskrs

Dalas u polufinalu