fbpx
NaslovnicaCrna GoraAtak na temelje građanske, multietničke i multikulturalne Crne Gore

Atak na temelje građanske, multietničke i multikulturalne Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Nametanje vjerskog praznika za Dan opštine u Pljevljima direktan je atak na temelje Crne Gore kao građanske, multietničke i multikulturalne države, smatraju u Bošnjačkom vijeću (BV) u Crnoj Gori.

„Pozivam tehničku ili netehničku, manjinsku ili „nemanjinsku“ Vladu Crne Gore, Ministarstvo Javne Uprave, koje vode etnički Albanci, da iskoriste član 22 Zakona o lokalnoj samoupravi i ne daju saglasnost na sporne izmjene Statuta opštine Pljevlja, kako bi zaustavili bruku i razgradnju građanske Crne Gore“, kazao je potpredsjednik BV-a Bejto Šahmanović rekao je da

On je rekao da će, ako odluči drugačije ili eventualno prećuti, Vlada pokazati da je u pitanju koordinirana vertikalna odluka koja ima za cilj otvorenu desekularizaciju i reviziju istorije.

Kako je kazao Šahmanović, Bošnjaci su saburli, neosvetoljubiv, gostoljubiv narod, sa mnogo merhameta, ali i gord, samosvjesan i ponosan na svoju antifašističku tradiciju.

„Apelujemo da ne dozvolite da se zarad Vašeg senzacionalizma i politikanstva uzdrma temelj građanske Crne Gore, jer za odgovornost ste zaslužni vi, a za posljedice svi“, istakao je Šahmanović.

On je dodao da će BV o tim pojavama i njihovim eventualnim posljedicama obavijestiti međunarodne zvaničnike i predstavnike ambasada.

Šahmanović je kazao da vjeruju da u Vladi sjede sljedbenici prote Karamatijevića i muftije Šećeragića.

„Da su živi pomenuti, gromki i postojani sljedbenici suživota među Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima, ne bi ova tačka ni došla na dnevni red u Skupštini opštine Pljevlja“, rekao je Šahmanović.

On je kazao da su, stojeći rame u rame, Karamatijević i Šećeragić, na čelu sa Sretenom Vukosavljevićem, znali za koje univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti se bore.

Šahmanović je kazao da su to vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo, poput demokratije, multietničnosti, slobode, toleracije, solidarnosti i borbe protiv svih vidova diskriminacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije