fbpx
NaslovnicaMina SportProdanović: Doping u Crnoj Gori zbog neinformisanosti, manje zbog namjerne zloupotrebe

Prodanović: Doping u Crnoj Gori zbog neinformisanosti, manje zbog namjerne zloupotrebe

Podgorica, (MINA) – Prisutnost dopinga u crnogorskom sportu nije sistematski istraživana, a prema rezultatima doping kontrola crnogorskih sportista ima se utisak da se radi o sporadičnim slučajevima, koji su češće posljedica neinformisanosti nego namjerne zloupotrebe, kazala je direktorica Komisije za antidoping Olivera Prodanović.

Ona je u intervjuu agenciji MINA naglasila da edukacija ima istaknuto mjesto u planovima Komisije, navodeći da je preventiva uvijek bolja od liječenja posljedica loših odluka zbog neznanja i nedovoljne informisanosti.

Govoreći o štetnosti konzumiranja hemijskih sredstava ona je kazala da se često zanemaruje da su određene supstance i metode zabranjene sportistima ne samo zbog toga što nepravedno pojačavaju performanse, nego što mogu oštetiti zdravlje.

“Posljedice se mogu nekad pojaviti odmah, nekad i dugo nakon prestanka primjene i mogu biti takve da ugrožavaju život. Edukacija o štetnom uticaju dopinga treba stalno da se organizuje i za medicinske radnike, da bi znali da pruže dodatne informacije sportisti kada im se obrati kao pacijent“, rekla je doktorka Prodanović agenciji MINA.

Ona smatra da edukacijom treba raditi i na podizanju svijesti sportista da je oblast koju pokrivaju antidoping pravila mnogo šira nego što je zabrana uzimanja zabranjenih sredstava.

Prema njenim riječima, do sankcija zbog kršenja antidoping pravila može doći ne samo zbog korišćenja nedozvoljsnih sredstava već i zbog nedovoljnog poznavanja obaveza koje sportista ima.

“Kao što je popunjavanje i ažuriranje podataka o lokaciji. U slučaju da ti podaci nijesu tačni i doping kontrola ne može da se sprovede zbog toga što sportista nije na lokaciji koju je sam naveo, smatra se da je došlo do kršenja antidoping pravila i sportisti se izriče kazna“, rekla je Prodanović.

Prodanović je kazala da je pred nedavno formiranom Komisijom izazovan period, koji zahtijeva znatna finansijska sredstva, naporan rad i puno entuzijazma kako bi se moglo odgovoriti nadležnostima, na putu ka zajedničkom cilju – čistom sportu, fer uslovima treninga i takmičenja i očuvanju integriteta sportista.

“Čeka nas obiman i dugotrajan posao, a zacrtani cilj je vrijedan – očuvanje zdravlja i integriteta sportista, uz poštovanje i primjenjivanje antidoping pravila”, rekla je Prodanović.

Ona očekuje da će pitanje dopinga biti bolje definisano i regulisano u novom Zakonu o sportu.

“Uvijek može bolje, pa tako i kada se radi o dijelu Zakona o sportu koji se odnosi na borbu protiv dopinga. Učešće Komisije za antidoping u radnoj grupi za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu daje mogućnost da se jasnije definiše i predstavi ta oblast, u skladu sa njenim značajem za crnogorski sport i za poziciju Crne Gore u međunarodnoj zajednici“, rekla je Prodanović.

Ona ističe da bi nacionalni sportski savezi u svojim sportskim pravilima trebali da imaju dio koji se odnosi na antidoping, usklađen sa Svjetskim kodeksom protiv dopinga.

“Naravno, s obzirom na to da Svjetska antidoping agencija (WADA) često ažurira smjernice koje treba pratiti, može se desiti da je tim dokumentima potrebna dorada i osavremenjavanje. Komisiji za antidoping predstoji usvajanje mnogih normativa, pa tako i novih Antidoping pravila“, rekla je Prodanović.

Prema njenim riječima, kada se govori o uticaju na zdravlje sportiste i na ugrožavanje fer-pleja, može se reći da doping predstavlja veliku prijetnju integritetu sporta.

“Pravi sportista se ne služi nečasnim sredstvima. Realnost je da doping uglavnom postane atraktivan za medije kada se otkrije da je poznati sportista, osvajač medalje, bio pozitivan na doping kontroli. I na taj način može da se privuče pažnja na značaj poznavanja antidoping pravila i da se objasni rizik primjene zabranjenih sredstava“, rekla je Prodanović.

Prema njenim riječima, negativan primjer može da se upotrijebi da se naglasi da je sportista odgovoran za sve što uzima i da je potrebno da provjerava sastav ljekova i suplemenata (kao i primjenu određenih metoda) u odnosu na važeća antidoping pravila.

Ona je naglasila da se greške tokom doping kontrole ne mogu isključiti iako se analiza uzoraka sprovodi isključivo u laboratorijama koje su akreditovane od strane Svjetske antidoping agencije.

“Mjera sigurnosti pri analizi je što se uzorak šalje u laboratoriju u dvije odvojene hermetički zatvorene bočice označene slovima A i B. Ukoliko se sumnja u rezultat dobijen analizom uzorka iz jedne bočice test se radi ponovo uzorkom iz druge bočice”, rekla je Prodanović.

Direktorica Komisije istakla je da su prilikom slanja uzoraka u laboratoriju podaci, koji se odnose na identitet sportiste, zaštićeni i njeno osoblje ima uvid samo u opšte podatke o sprovođenju doping kontrole.

“Time se eliminiše subjektivnost u radu i naravno štite lični podaci sportiste. Važni su i uslovi čuvanja uzorka, kao i uslovi pod kojima se uzorak transportuje“, rekla je Prodanović.

Podsjećajući na prvi veliki uspjeh Komisije na čijem je čelu, povratak na listu država koje su usaglašene sa UNESCO Konvencijom protiv dopinga u sportu, ona je kazala da to potvrđuje da su na pravom putu.

“Ta vijest je od izuzetnog značaja za sportsku zajednicu Crne Gore, za sve nas koji volimo sport i podržavamo prave sportske vrijednosti koje su predstavljene UNESCO Konvencijom protiv dopinga u sportu. Ta odluka je važna i zbog statusa Crne Gore u međunarodnoj zajednici”, rekla je Prodanović.

Kako je kazala to predstavlja i potvrdu da je Komisija za antidoping na pravom putu, uz saradnju sa Ministarstvom sporta i mladih.

“Radosna sam i ponosna zbog tog uspjeha. Nastavljamo dalje, nadajući se da će i ubuduće rezultati pokazivati entuzijazam i kvalitet tima uključenog u antidoping aktivnosti“, zaključila je Prodanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

jakov milatović, vaskrs, čestitka

Milatović: Vaskrs da podstakne na jedinstvo među svima koji teže dobru

Podgorica, (MINA) - Predsjednike Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Vaskrs građankama i građanima...