fbpx
NaslovnicaMina SportFudbalCOK obilježio 15 godina od prijema u Međunarodni olimpijski komitet

COK obilježio 15 godina od prijema u Međunarodni olimpijski komitet

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je bila i ostala neiscrpan izvor talenata, a na njenom olimpijskom komitetu bilo je i biće da poboljša uslove da oni svoj dar pretvore u klasu, kazao je predsjednik crnogorske krovne sportske asocijacije Dušan Simonović.

Crnogorski olimpijski komitet (COK) je, obilježavajući 15 godina od prijema u međunarodnu olimpijsku porodicu, u podgoričkom hotelu Hilton okupio predstavnike Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), 20 evropskih nacionalnih komiteta, ministre u Vladi Crne Gore, predstavnike diplomatskog kora, nacionalnih sportskih saveza, medija.

Svečanosti su prisustvovače i najveće zvijezde crnogorskog sporta, bivši i sadašnji olimpijci, kao i partneri i prijatelji krovne sportske organizacije u Crnoj Gori.

Simonović je kazao da je, u noći kada je COK zvanično primljen u olimpijsku porodicu, na internet sajtu MOK-a Crna Gora predstavljena kao “najmlađa država sa dugom sportskom tradicijom”.

Prema njegovim riječima, COK je, izrastao iz te tradicije na koju je ponosan i preuzeo značajan dio odgovornosti da crnogorskom sportu pokaže staze ka budućnosti.

“Nedavni nastupi crnogorskih sportista na Mediterankim igrama, Marije Vuković na Evropskom atletskom prvenstvu i košarkaša na Eurobasketu, energija koju su isijavili, odlučnost, karakter, samopouzdanje, potvrda su koliko i kako možemo”, rekao je Simonović.

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević kazao je da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti da radi u najboljem interesu sportistkinja i sportista.

On je najavio izgradnju Olimpijske kuće i muzeja u Podgorici, kao i punu podršku svim budućim aktivnostima Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, u video poruci, čestitao je COK jubilej.

“To je period u kojem su crnogorski sportisti i sportistkinje svojim nastupima čvrsto postavili Crnu Goru na svjetsku sportsku mapu. Izvan terena, donosite sportsku radost crnogorskom narodu kroz mnoge programe, šireći tako olimpijski duh na društvo”, rekao je Bah.

Predsjednik EOK-a Spiros Kapralos kazao je da je COK od prvog samostalnog nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, do osvajanja prve medalje crnogorske ženske rukometne reprezentacije, imao nevjerovatno putovanje.

“Bili smo svjedoci ovog ljeta velikog uspjeha vaših sportista. Sedam medalja na Mediteranskim igrama, medalja na Evropskom prvenstvu u atletici.
Crna Gora je 2019. godine sa velikim uspjehom bila domaćin Igara malih zemalja Evrope, najvećeg multisportskog događaja u istoriji vaše zemlje.
Pokazali ste Evropskoj olimpijskoj porodici šta se može postići kada postoji jedinstvo, saradnja i zajednička vizija!”, rekao je Kapralos.

COK je, prepoznajući sportske asove u svojoj sredini i želeći da im se na simboličan način nakloni i zahvali, krajem prošle godine ustanovio zvanje “Ambasadori crnogorskog sporta” za izuzetnu promociju crnogorskog sporta u svijetu.

Tu titulu prvi su ponijeli fudbalski reprezentativci Stevan Jovetić i Stefan Savić i NBA zvijezda Čikago Bulsa, Nikola Vučević.

Proslavljajući desetogodišnjicu prijema u MOK, Crnogorski olimpijski komitet je 2017. ustanovio posebno priznanje “Zlatna zvijezda crnogorskog sporta”, za ukupan odnos, rad i promociju olimpizma i njegovih vrijednosti.

Ovogodišnja „Zlatna zvijezda crnogorskog sporta“ otišla je u ruke Zlatnih lavica, generacije crnogorske ženske rukometne reprezentacije koja je 2012. osvojila olimpijsko srebro i evropsko zlato.

U ime reprezentacije, priznanje je primila kapitenka generacije 2012, Maja Savić.

Tokom svečanosti, prikazana je i skraćena verzija dokumentarca posvećenog petnaestogodišnjici COK-a, čiji autor reditelj Nikola Vukčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije