NaslovnicaMina SportPredstavljen film posvećen istoriji crnogorskog karatea

Predstavljen film posvećen istoriji crnogorskog karatea

Podgorica, (MINA) – Dokumentarni film Put prazne šake posvećen je istoriji crnogorskog karatea, počecima tog sporta i sjajnim rezultatima ostvarenim na domaćoj i međunarodnoj sceni, saopteno je danas na predstavljanju tog filma.

Navodi se da će film, autora Miloša Todorovića, premijerno biti prikazan, 26. januara u podgoričkom Sinepleksu.

Sagovornici u filmu prisjećaju se dana kada su uspostavili karate u tadašnjem Titogradu u gotovo nemogućim uslovima.

U filmu se, osim crnogorskih karatista, nalaze i imena karatista bivše Jugoslavije.

Film obiluje velikom i jedinstvenom foto i video dokumentacijom vezanom za Titograd, Crnu Goru i SFR Jugoslaviju.

Autor filma Miloš Todorović kazao je da mu je motiv za rad na takvom ostvarenju bio da Titograd i Crna Gora, odnosno karate kao sport i Karate klub Budućnost, moraju imati takvu priču.

“Film podsjeća na početke karatea u Crnoj Gori, na Student, jedan od prvih klubova, pa Mladoost, čijom fuzijom nastaje Budućnost. Prikazuje Titograd iz druge perspektive. Sa druge strane, kroz Karate klub Budućnost prošlo je preko 40 hiljada takmičara i to govori o kakvom kolektivu se radi”, kazao je Todorović na konferenciji za novinare.

On vjeruje da će bioti interesantno i mlađim generacijama da vide kako je to tada izgledalo.

“Film mje dobra i interesaantna priča. Zahvalio bih se Dušku Simonoviću koji je odmah prepoznao priču i dao podršku, kao i Sekretarijatu za sport Glavnog grada”, rekao je Todorović.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan
Simonović kazao je da film govori o počecima tog sporta, ali i o zlatnom dobu crnogorskog karatea.

“Čestitke ljudima koji su realizovali projekat. Napravljen je veliki posao, ali to nije završena priča. Ona neće nikada biti završena, samo će se nadograđivati. To smo bili dužni da uradimo”, rekao je Simonović.

On je istakao da mu je drago što će film biti objavljen u godini jubileja – 20 godina od osvajanja titule prvaka Evrope Karate kluba Budućnost.

Govoreći o filmu Simonović, koji je tada bio na čelu kluba, kazao je da je dosta doprinio kroz ideju i podršku da do realizacije projekta dođe.

“Nastaviću da podržavam ideju i slične, kako bi zapisali ono što smo napravili u periodiu iza nas kako ne bi zaboravili neke ljude koji su stvarali istoriju tog sporta u Crnoj Gori”, rekao je Simonović.

On je naglasio da karate ima još sjajnih takmičara i da se nada da će se karate ponovo vratiti u olimpijsku porodicu.

Dugogodišnji trener i takmičar Budućnosti Dragoljub Kopitović kazao je da je film sjajna, istinita priča, koja ima dugu istoriju.

“Obuhvaćene su sve generacije kluba, svaka od njih posebno dala je veliki doprinos da Budućnost, karate i sport u Crnoj Gori bude ono što jeste. Ta sjajna priča zove se KK Budućnost. Uložen je veliki rad i trud i svaka čast Milošu na tome što je napravio”, rekao je Kopitović.

On je istakao film obuhvata sve bivše članove, ne samo iz Crne Gore, već iz bivše Jugoslavije.

“Nije bilo lako, trebalo je obići sve i razgovarati sa njima. Svi oni dali su doprinos da se ne zaborave rezultati KK Budućnost. Nadam se da će i generacije koje dolaze nastaviti kontinuitet dobrih rezultata”, kazao je Kopitović.
(kraj) eml

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije