fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSTVOJA RIJEČ: Sergej i Goran, mladi pisci iz Crne Gore, među finalistima...

TVOJA RIJEČ: Sergej i Goran, mladi pisci iz Crne Gore, među finalistima regionalnog konkursa kreativnog pisanja

Bookmate, servis za čitanje elektronskih i audio-knjiga koji povezuje ljubitelje pisane riječi širom svijeta, prošle godine je, uz podršku mobilnog operatera One, organizovao drugi po redu konkurs u kreativnom pisanju “Tvoja riječ”.

Nakon godinu dana duge potrage za novim književnim zvijezdama, pred čitaocima su konačno radovi pobjednika i finalista ovog konkursa u kreativnom pisanju.

19 radova finalista objavljeno je na servisu za čitanje elektronskih i audio-knjiga, Bookmate. Među njima su i radovi dvojice finalista iz Crne Gore – Sergeja Pavlovića i Gorana Radojičića, koje je stručni žiri prepoznao kao naročito kvalitetne i kreativne. 

“Radovi finalista su objavljeni u elektronskoj formi, na servisu Bookmate koji broji preko trinaest miliona korisnika globalno, od čega oko pedeset hiljada u našem regionu. To će novim autorima, koji tek traže afirmaciju, donijeti priliku da dođu do nevjerovatnog broja potencijalnih čitalaca,” rekla je Lana Vujičić, projekt menadžer ovog konkursa.

Za 22-godišnjeg Podgoričanina, dramaturga Sergeja Pavlovića, koji je od malena fasciniran starim mitovima i legendama, saznanje da je među 19 objavljenih finalista donijelo je veliku radost.

“Čudno, ali izuzetno prijatno iskustvo, da je nešto što sam napisao ne samo vidjelo svjetlo dana van mog laptopa, već da je još profesionalno objavljeno. Nadam se da je to dobar znak i samo početak, i da ću nastaviti tako u godinama koje dolaze,” kaže Sergej.

Slično iskustvo dijeli i finalista iz Nikšića, Goran Radojičić, kojem je kako kaže ovo prvo objavljeno djelo u cjelosti.

“Posebno me raduje činjenica da će moj rukopis moći pročitati neko ko me ne poznaje, i ko će moći iznijeti svoj sud apsolutno nepristrasno,” kaže Goran.

Goranovoj ljubavi prema pisanju, prethodila je ljubav prema čitanju, pa kaže da je propisao iz opsjednutog čitanja, ali i iz viška sentimenta, naslijeđenog od majke.

“Bilo je to u ranim dvadesetim, krenulo od dnevničkih zapisa, preko naivnih rima. Korona mi je dala priliku i vrijeme da uozbiljim zapise i misli. I da aktivno pratim konkurse. Uočio sam tako sjajno i učestalo izreklamiran konkurs ,,Tvoja riječ“, sjetio se svoga davnašnjeg nezavršenog rukopisa, vratio se napuštenim redovima i bez očekivanja ih poslao na pravu adresu,” prisjeća se Goran.

Iako obojica kažu za sebe da su čitaoci “starog kova” te da vole osjećaj listanja i mirisa knjiga, raduje ih sve veća dostupnost književnosti elektronskim putem, čemu kako kažu možemo zahvaliti i servisima poput Bookmate-a.

“Mislim da je digitalizacija dobra i za čitaoce i autore, jer čini knjige  dostupnijim, pogotovo kada su u pitanju knjige stranih autora, koje često nisu prevedene na naš jezik i ne mogu se kupiti u knjižarama,” kaže Sergej.

Bookmate je u našem regionu dostupan u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bugarskoj, a u svojoj biblioteci ima elektronske i audio-knjige na 16 jezika.

„Uzbuđeni smo što smo u prilici da talentovanim, do sada neostvarenim autorima u Crnoj Gori i Srbiji pružimo mogućnost da se njihova riječ čita globalno, na svih 25 tržišta na kojima je Bookmate prisutan”, izjavio je Endru Bajev, CEO kompanije Bookmate.

U kompaniji One kažu da su zajedno sa Bookmate-om imali želju da pokrenu domaću autorsku scenu i  otvore vrata novim književnim glasovima.

“Vjerujem da su svi pisci i spisateljice saglasni u tome da je najteže objaviti prvo djelo i predstaviti se javnosti. Taj prvi korak su napravili Goran i Sergej i srećni smo što smo im pomogli u tome. Nadamo se da će njihova priča motivisati ostale mlade ljude da krenu njihovim stopama i ne odustaju od svojih snova. Na tom putu uvijek mogu da računaju na kompaniju One,“ kazao je komercijalni direktor kompanije One Brano Đurović.

brano đurović
foto: One

Ukoliko želite da pročitate priče naših finalista, preuzmite Bookmate aplikaciju i pronađite svoje omiljene naslove i autore u bazi od preko milion elektronskih i audio knjiga na 16 jezika, uključujući više od 3000 knjiga najpoznatijih regionalnih izdavača. Svim korisnicima koji aktiviraju Bookmate kompanija One daje 10 ili 100 GB internet saobraćaja za njegovo korišćenje, u zavisnosti od tarifnog paketa, na mjesečnom nivou.

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije

Geopolitičke tenzije nijesu ugrozile stabilnost bankarskog sektora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koju nijesu...