fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa preduzetnice 15 hiljada EUR

Za preduzetnice 15 hiljada EUR

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Javni konkurs za raspodjelu sredstava u iznosu od 15 hiljada EUR za sve zainteresovane preduzetnice i preduzeća u kojima su žene nosioci biznisa, sa teritorije Opštine Kotor, biće raspisan sjutra.

Potpredsjednica Opštine Kotor, Sonja Seferović, kazala je da je u državi uspostavljen pravni institucionalni okvir, kao i da su usvojeni strateški dokumenti koji podržavaju rodnu ravnopravnost, unapređenje ženskih prava i ekonomsko osnaživanje žena.

“Međutim, praksa je pokazala da za razvoj ženskog preduzetništva još ne postoji puna institucionalna podrška i adekvatni podsticajni mehanizmi”, rekla je Seferović u okviru Info dana za žene koje žele da počnu biznis ili razviju postojeće poslovanje, koji je organizovao opštinski Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj.

U Crnoj Gori, kako je navela, žene nijesu u dovoljnoj mjeri prepoznate kao ravnopravni igrači u ekonomskoj areni i to utiče na njihovu lošiju startnu proziciju prilikom počinjanja, a kasnije i tokom razvoja sopstvenog biznisa, prenosi Radio Kotor.

Seferović je kazala da su u Crnoj Gori žene preduzetnice pokazale da su u poslu tačne, odgovorne, istrajne, sistematične i racionalne. Efikasnim upravljanjem, kvalitetnim odlukama i odgovornim pristupom žene ispunjavaju obaveze i uspješno se bore sa ekonomskim izazovima.

“Biti preduzetnica nije lako, međutim, otvara vam se mogućnost da sami donosite odluke, ulažete u sebe i svoje znanje, razvijate svoju ideju, suočavate se sa raznim izazovima i pronalazite rješenja”, smatra Seferović.

Opština Kotor je, kako je navela, prepoznala značaj ravnopravno ekonomski osnažene žene kao bitnog faktora razvoja društva i za ovu godinu izdvojila skromna sredstva koja predstavljaju ohrabrenje za ulazak u preduzetničke borbe.

Sekretarka Tamara Lompar objasnila je da je cilj te odluke poboljšanje poslovnog položaja žena u društvu.

“Sredstva iz budžeta Opštine koja su opredijeljena za podršku preduzetnicama su 15 hiljada EUR. Najviše koliko može biti dodijeljeno za jedan biznis plan je 30 odsto od ukupnog iznosa, odnosno pet hiljada EUR”, precizirala je Lompar.

Sredstva se dobijaju na osnovu javnog konkursa koji počinje sjutra i trajaće 20 dana. Ko će dobijati sredstva odrediće Komisija koju čine predsjednica Tamara Lompar i četiri članice, te dvije nezavisne članice iz Udruženja preduzetnika 365 i Ženske političke mreže.

Prema njenim riječima, sredstva će se dobijati za biznis planove koji podstiču ekonomski razvoj opštine, razvoj turizma, trgovine, kreativne industrije, razvoj start apova, fizičke kulture, očuvanje životne sredine, kao i inkluziju marginalizovanih grupa.

“Neće se podržati biznis planovi koji se temelje na pripremi i štampanju knjiga, brošura, aktivnosti koje se smatraju nezakonitim kao što su na primjer igre na sreću, duvan i alkoholna pića”, rekla je Lompar.

Obrasci za prijavu na konkurs nalaze se na sajtu Opštine Kotor.

Nakon 20 dana konkursa uslijediće usmeni intervju sa preduzetnicama na kome će predstaviti svoj biznis plan.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...