fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao nakon dva dana snažnog rasta

Wall Street pao nakon dva dana snažnog rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump potpisao uredbu u vezi društvenih mreža i poručio da će u petak održati konferenciju za medije o Kini.

Nakon dva dana snažnog rasta, Dow Jones oslabio je 147 bodova ili 0,58 odsto, na 25.400 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 odsto, na 3.029 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 odsto, na 9.368 bodova, prenosi SEEbiz.

Ti indeksi su u većem dijelu trgovanja bili u pozitivnom području, zahvaljujući nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije od koronakrize, ali pred sami kraj trgovanja izgubili su te dobitke, između ostalog, zbog pritiska na tehnoloki sektor.

Cijena dionice Twittera pala je više od četiri odsto, a Facebooka oko 1,5 odsto, nakon vijesti da je predsjednik Trump potpisao uredbu kojom želi da ograniči zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.

Trump je nedavno zaprijetio da će donijeti regulativu koja se odnosi na društvene mreže, nakon što je njegova omiljena platforma Twitter prvi put uz njegov ‘tvit’ objavila i upozorenje da treba da provjeri činjenice iz njegove tvrdnje koje, kako smatraju mnogi, nisu bile istinite.

Trump je optužio Twitter da donosi uredničke odluke i bavi se političkim aktivizmom u izboru poruka za koje odluči da ih treba provjeriti.

“Imaju nekontrolisanu moć da cenzurišu, uređuju, skrivaju i mijenjaju sve oblike komunikacije između pojedinaca i široke publike. Ne možemo dopustiti da se to nastavi, to je veoma nepravedno”, poručio je Trump potpisujući dokument koji će najvjerovatnije biti početak duge pravosudne bitke.

Trump je, takođe, danas najavio konferenciju za medije o Kini.

Kineski parlament usvojio je u četvrtak zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na prošlogodišnje velike proteste i nasilje koje je uslijedilo u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Američki državni tajnik, Mike Pompeo, kazao je da je ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga.

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih zvaničnika, poslovnih sektora i finansijskih institucija.

Uz to, Trump i njegova Vlada svako malo kritikuju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a Kina poručuje da se neće suzdržavati od rasta napetosti.

Ulagači se plaše da bi pogoršanje odnosa između SAD-a i Kine moglo dodatno da naruši globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize, kao i oporavak svjetskih berzi.

A na evropskim berzama su cijene dionica u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 odsto, na 6.218 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,06 odsto, na 11.781 bod, a pariski CAC 1,76 odsto, na 4.771 bodova.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...