fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost građevinskih radova u prošloj godini 881 milion EUR

Vrijednost građevinskih radova u prošloj godini 881 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost izvršenih građevinskih radova u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 881 milion EUR, što je 9,9 odsto više u odnosu na 2018, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

“Od ukupne vrijednosti građevinskih radova preduzeća su realizovala vrijednost od 809,1 milion EUR, što predstavlja učešće od 91,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

U sektoru domaćinstva realizovana je vrijednost od 71,9 miliona EUR ili 8,2 odsto od ukupne vrijednosti izvršenih građevinskih radova.

“U prošloj godini završeno je 3,15 hiljada stanova sa korisnom površinom od 216,97 hiljada metara kvadratnih”, navodi se u saopštenju.

Broj završenih stanova koje su izgradile kompanije je iznosio oko 1,16 hiljada, dok je u sektoru domaćinstva završeno skoro dvije hiljade stanova.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u njihovom sastavu koje obavljaju građevinske radove.

“Godišnje istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka”, naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova obuhvata sav ugrađeni građevinski materijal i utrošeni rad bez obzira da li su plaćeni ili ne.

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.

Najčitanije

Agencija za sajber bezbjednost osnažiće kapacitete države u toj oblasti

Podgorica, (MINA) – Uspostavljanjem Agencije za sajber bezbjednost dodatno će biti osnaženi kapaciteti Crne...