fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada traži partnera za formiranje naftnih rezervi

Vlada traži partnera za formiranje naftnih rezervi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ima u planu formiranje strateških rezervi naftnih derivata, koje će biti korišćene u slučaju poremećaja na tržištu, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz tog resora nijesu precizirali kada bi Crna Gora mogla da dobije rezerve naftnih derivata, ni koliko će njihovo formiranje koštati, piše Pobjeda.

“Nacrt zakona o sigurnosti snabdijevanja naftnim derivatima već je pripremljen i očekuje se da će biti usvojen u trećem kvartalu, nakon što dobijemo mišljenje Evropske komisije”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Usvajanje tog zakonskog rješenja preduslov je za formiranje rezervi.

Iz tog resora su naveli da se po preuzetim obavezama u skladu sa poglavljem 15, Sporazuma o pridruživanju EU, Vlada obavezala da usvoji zakon o strateškim rezervama nafte i gasa do kraja 2023. godine.

Crna Gora u ovom trenutku nema druge mehanizme koje može primijeniti kako bi obezbijedila dovoljne količina naftnih derivata u slučajevima eventualnih ozbiljnih poremećaja na svjetskom tržištu.

“Formiranje strateških rezervi je za sada jedini mehanizam kojim država može da utiče na poremećaje tržišta”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni nijesu precizirali koliko će Crnu Goru, odnosno njene građane koštati formiranje rezervi naftnih derivata, odnosno primjena budućeg zakonskog rješenja.

Iz Ministarstva su objasnili da će kroz traženje strateškog partnera za formiranje rezervi naftnih derivata pokušati da obezbijede neophodna sredstva da bi se u svakom slučaju izbjegao dodatni namet na poreske obveznike.

Iz tog resora nijesu precizirali ni da li će se rezerve naftnih derivata skladištiti u Crnoj Gori ili inostranstvu.

“Crna Gora ima skladišne kapacitete koji se nalaze u Baru, Lipcima kod Kotora i Bijelom Polju. Oni su u dosta lošem stanju i zahtijevaju detaljnu reparaciju. Pokušaćemo da pronađemo najbolji model finansiranja tog projekta koji je neophodan za skladištenje definisanih rezervi”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da će Vlada, kad bude formirala državne rezerve, iskoristiti prosječnu potrošnju, različitih derivata na bazi 90-dnevne potrošnje i formirati njihovu strukturu.

Najčitanije