fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada raskida koncesije sa dvije mHE

Vlada raskida koncesije sa dvije mHE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju u vezi raskida ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja malih hidroelektrana (mHE) na vodotocima Murinskoj i Komarači.

“Ocijenivši da koncesionari u datom roku nijesu izvršili svoje ugovorne obaveze, Vlada je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da preduzme potrebne aktivnosti i sprovede procedure raskida koncesionih ugovora”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju u vezi davanja saglasnosti za uspostavljanje zaloge nad opremom mHE Paljevinska.

“Odlučujući o zahtjevu Koncesionara, Vlada nije dala saglasnost za uspostavljanje zaloge”, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog amandmana na Predlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje.

Iz Vlade su kazali da se amandmanima predlaže da se najviša godišnja osnovica počev od ove godine određuje u odnosu na kretanje prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj kalendarskoj godini.

„Cilj izmjene je da se obezbijedi utvrđivanje maksimalne godišnje osnovice na osnovu referentnih vrijednosti (prosječne bruto zarade), a ne kao do sada na osnovu fiksnog iznosa“, kaže se u saopštenju.

Na taj način, kako se navodi, obezbijediće se jasni kriterijumi na osnovu kojih se vrši određivanje najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa kao i način njenog utvrđivanja na godišnjem nivou.

Iz Vlade su kazali da je predložena izmjena postojeće zakonske norme kako bi sve strukture osiguranika došle u ravnopravan položaj, a naročito one sa najnižim primanjima.

„I kako bi se korigovalo dosadašnje rješenje kojim su pojedine strukture osiguranika sa većim primanjima bile u zakonskoj mogućnosti da ostvare pravo na povraćaj svih doprinosa plaćenih iz osnovice koja prelazi iznos najviše godišnje osnovice za kalendarsku godinu“, navodi se u saopštenju.

Vlada se, kako su kazali, na taj način zalaže za izjednačavanje poslovno-socijalnih razlika, „a ne kao do sada štiteći one najbogatije sa najvećim primanjima u Crnoj Gori.“

Vlada je utvrdila Predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

„Predloženim amandmanom predviđeno je oporezivanje jaja nižom stopom, u cilju usklađivanja postojećeg rješenja sa pravnom tekovinom Evropske unije, a posebno sa Direktivom Savjeta 2006/112 EZ – o zajedničkom sistemu poreza na dodatu vrijednost“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Iz Vlade su kazali da se amandmanima predlaže da se oporezivanje neprijavljenog prihoda, koji je utvrđen na osnovu razlike između vrijednosti imovine na kraju i na početku kalendarske godine umanjene za iznos prijavljenog dohotka, vrši po stopi od 80 odsto.

Navodi se da je cilj planiranih izmjena unapređenje efikasnosti poreskog sistema i sprečavanje zloupotreba čiji je rezultat posjedovanje imovine koja se ne može opravdati zakonitim prihodima fizičkog lica.

„Normiranje postupka kojim se utvrđuje porijeklo imovine omogućava postizanje ne samo fiskalnih, već i socijalnih ciljeva jer se umanjuju razlike u materijalnom i socijalnom položaju poreskih obveznika. Istovremeno, oporezivanje imovine čije se porijeklo ne može dokazati zakonitim prihodima predstavlja jedan od efikasnih alata u borbi protiv korupcije“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da se amandmanski predlaže da poslodavac pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica iz člana 32c tog zakona može ostvariti od 1. januara ove godine.

„Navedena norma ima povratno dejstvo, jer je ovaj amandman predviđen zbog ekonomsko – zdravstvene situacije u Crnoj Gori i pada ekonomske aktivnosti izazvanog pandemijom COVID-19“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da se, pored ostalog, predlaže i pojmovno usklađivanje odredbi sadržanih u Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola.

Najčitanije

Sjutra novi duel Luke Bar i Herceg Novog

Podgorica, (MINA) - Finale plej-ofa EPCG Superlige odbojkašica biće nastavljeno sjutra duelom Luke Bar...