fbpx
NaslovnicaMINA BusinessViše američke zalihe i strah od koronavirusa zadržali cijene nafte blizu 43...

Više američke zalihe i strah od koronavirusa zadržali cijene nafte blizu 43 USD

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 43 USD budući da je trgovce zabrinuo rast američkih zaliha i skok broja zaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla deset centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,18 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni, od 40,65 USD, prenosi SEEbiz.

Raspoloženje na tržištima prigušio je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koji je pokazao rast zaliha nafte u prošloj sedmici dok su zalihe derivata porasle.

“Stagnacija cijena od srijede nastavila se i danas, budući da su raspoloženje pokvarila obnovljena strahovanja od prekomjernog snabdijevanja u SAD-u”, naveli su u bilješci klijentima analitičari brokerske kuće PVM.

Oni su dodali da se nastavlja potraga za katalizatorom koji bi omogućio proboj cijena iz aktuelnog raspona.

Trgovce zabrinjava i skok broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u, koji je u utorak premašio crnu granicu od tri miliona nakon što je više država izvijestilo o najvećem broju novih slučajeva od početka pandemije.

Zbog učestalih slučajeva zaraze vlasti su prisiljene ponovo da uvode mjere suzbijanja zaraze, što je podstaklo zabrinutost za oporavak ekonomije i potražnje za energentima.

Trgovci ujedno prate signale iz vodećih proizvođača uoči sastanka na kojem bi naredne sedmice trebali da razgovaraju o koordiniranom smanjenju snabdijvanja.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa njihovih saveznika predvođena Rusijom od maja smanjuju proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno, a u kolovozu bi obim smanjenja trebao biti nešto skromniji.

“Naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabi National Oil Co namjerava da poveća izvoz u kolovozu, što je prvi znak da se OPEC+ sprema da smanji dogovorene rezove”, kazala su za Reuters tri upućena izvora.

Protivteža toj informaciji bila je objava libijske naftne firme da će njena proizvodnja do 2022.
godine pasti na 650 hiljada barela dnevno, sa oko 1,2 miliona barela dnevno početkom ove godine, zbog blokade naftnih polja u uslovima oružanih sukoba.

Odvojeno je OPEC izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 43,15 USD, što znači da je bila 42 centa niža nego prethodnog trgovinskog dana.

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...