fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvajanjem zakona nanijela bi se šteta privredi i građanima

Usvajanjem zakona nanijela bi se šteta privredi i građanima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Usvajanje Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita nanijelo bi mnogo više štete privredi i građanima nego što bi donijelo koristi, jer bi se obesmislila i zaustavila kreditna aktivnost banaka, ocijenjeno je iz Udruženja banaka (UBCG).

Iz UBCG je saopšteno da su banke već u skladu sa standardima izašle u susret klijentima, prvo kroz dva moratorijuma sa odlaganjem svih obaveza na 180 dana, a potom reprogramiranjem dospjelih potraživanja, grace period od 12 i više mjeseci za održive klijente u skladu sa bankarskim standardima, saniranjem dužnika, ali i omogućavanjem građanima koji su izgubili posao ili im se znatno umanjila primanja, da im se odlože obaveze.

„Dalje opterećenje bez pravovremenih dugoročnih strukturnih prilagođavanja izvora sredstava nije moguće. Tim Predlogom zakona urušila bi se likvidnost i stabilnost finansijskog i ekonomskog sistema, jer Crna Gora ima bankocetričan finansijski sistem gdje preko 92 odsto ukupnog sistema predstavljaju aktivnosti banaka, pa je lako sagledati posljedice“, navodi se u saopštenju.

Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita, koji je predložila Socijaldemokratska partija (SDP), uvršten je u dnevni red parlamenta.

U UBCG smatraju da je, kako bi predlog jednog zakona bio relevantan i opravdan, neophodno konsultovati struku i samog regulatora, kao i najznačajnije međunarodne finansijske institucije i prakse, posebno imajući u vidu da su akcionari većine crnogorskih banaka strani investitori koji žele motivišući, predvidljiv i siguran poslovni ambijent, krojen po međunarodnim standardima i praksama.

„Usvajanje ovakvog zakona izazvalo bi oštre reakcije međunarodnih finansijskih institucija i to s pravom, jer se na taj način može ugroziti stabilnost čitavog finansijskog sistema, a time i oštetiti ekonomija, što bi imalo nesagledive posljedice upravo po građane“, navodi se u saopštenju.

Iz UBCG su apelovali još jednom da se u širokom dijalogu svih relevantnih i stručnih aktera sagledaju posljedice donošenja jednog takvog zakona.

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...