fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUnaprijediće partnerstvo sa Herceg Novim

Unaprijediće partnerstvo sa Herceg Novim

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) očekuje unaprijeđenje partnerstva sa Herceg Novim, kao gradom koji svake godine posjećuje sve više američkih državljana.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke, je tokom njene prve zvanične posjete Herceg Novom, kazala da su otvoreni za saradnju sa tom Opštinom, dodajući da su mogućnosti za razmjenu su brojne.

Ona je na sastanku sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem, rekla da je zadovoljna zbog realizacije projekta izgradnje Dnevnog centra, koji je donacija Komande američkih snaga za Evropu, kroz program humanitarne pomoći koji sprovodi Kancelarija za odbrambenu saradnju pri američkoj Ambasadi u Podgorici.

Rising Reinke je, kako je saopšteno iz hercegnovske Opštine, ocijenila da se radi o dobrom primjeru saradnje i da se raduje što će taj projekat omogućiti edukaciju djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

„Cilj nam je da pomognemo da se izgrade mostovi povjerenja i prijateljstva“, poručila je Rising Reinke.

Ona se interesovala za razvoj nautičkog i kruzing turizma i mogućnosti koje postoje u toj oblasti, kao i za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja kroz različite projeke i razmjene.

Katić je Rising Reinke upoznao sa aktuelnim projektima i investicijama koje se realizuju na području Herceg Novog, kao grada koji se ubrzano razvija.

On je rekao da je lokalna uprava usmjerena na poboljšanje infrastrukture i poboljšanje uslova za život građana, kao i dobru komunikaciju sa investitorima.

Govoreći o potencijalima za razvoj, on je posebno naveo poluostrvo Luštica kao zonu koja je veoma atraktivna za investitore.

Katić je, upoznajući Rising Reinke sa glavnim izazovima u funkcionisanju lokalne uprave, izrazio nezadovoljstvo komunikacijom sa državnom vlasti, od koje vrlo često zavise značajni projekti, kao i novim zakonskim rješenjima koja otežavaju funkacionisanje i smanjuju autonomiju lokalnih uprava.

Kao značajne temu naveo je saobraćajni problem sa kojim se suočavaju svi gradovi Boke Kotorske, kao i problem gužvi na graničnim prelazima koji je osnovni razlog negodovanja turista.

Osim toga, informisao je o lošim privatizacionim aranžmanima koje je država sprovela u Herceg Novom, njihovim efektima na privredu grada i aktuelnim statusom.

Katić je dodao da je prošle godine evidentirano 59 odsto više noćenja američkih turista u odnosu na godinu ranije, što pokazuje da je grad izuzetno atraktivna destinacija.

Turistička ponuda je značajno unaprijeđena otvaranjem novih smještajnih kapaciteta visoke kategorije, a grad ne zaostaje ni kada je u pitanju kulturna ponuda.

Katić je, kao značajne projekte, izdvojio izgradnju autobuske stanice, javnih garaža, deponije i sportskih objekata, koji predstavljaju odličnu mogućnost za sklapanje javno-privatnih partnerstava.

Najčitanije

Unija slobodnih sindikata

Odlukom Vlade spriječeno dalje osipanje kadra Instituta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odlukom Vlade da isplati jednokratnu novčanu pomoć radnicima Instituta „Simo Milošević“,...