fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU minusu zbog kupovine Podgoričke banke

U minusu zbog kupovine Podgoričke banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Konzervativna kreditna politika, dodatne rezerve i integracija sa Podgoričkom bankom osnovni su razlozi što je Crnogorska komercijalna banka (CKB), kako su rekli njeni predstavnici, za devet mjeseci tekuće godine bila u gubitku.

Iz CKB, članice OTP grupe, su odgovarajući na pitanje koji je razlog da banka na kraju septembra zabilježi minus od 614 hiljada EUR, kazali da u skladu sa standardima OTP grupe, banka primjenjuje konzervativnu kreditnu politiku kako bi bila još spremnija na izazove koji bi mogli nastati u budućem periodu.

“Uzimajući u obzir makroekonomska očekivanja u Crnoj Gori tokom krize uzrokovane korona virusom, ove godine smo izdvojili dodatne rezerve. Takođe, proces integracije sa Podgoričkom bankom prouzrokovao je dodatne, vanredne troškove knjižene jednokratno u ovoj godini”, objasnili su iz CKB Pobjedi.

Sredinom jula prošle godine CKB je kupila 90,56 odsto akcija tadašnje Societe Generale banke Montenegro za 40,46 miliona EUR. Tada je banka vratila ime Podgorička banka.

Na kraju trećeg kvartala, kako su kazali, koeficijent adekvatnosti kapitala banke značajno je iznad zakonskog minimuma.

Banka je za šest mjeseci tekuće godine bila u plusu 364 hiljade, kao i za tri mjeseca kada je profit bio 1,64 miliona EUR. I prošlu godinu CKB je završila u plusu blizu pet miliona EUR, a 2018. godine profit je bio deset miliona.

Na pitanje kakav rezultat očekuju na kraju tekuće godine iz CKB su odgovorili da uprkos pandemiji, banka bilježi stabilan rast i u sektoru poslovanja sa stanovništvom i u sektoru poslovanja sa privredom uz stabilnu profitabilnost na operativnom nivou.

“U skladu sa makroekonomskim očekivanjima međunarodnih finansijskih institucija za Crnu Goru, ne očekujemo da će u posljednjem kvartalu ove godine doći do značajnih promjena. Potencijalni oporavak privrede i ekonomije naredne godine će direktno uticati na povećanje platnog prometa, kreditiranja privrede i stanovništva a samim tim i do povećanja profitabilnosti banke”, objasnili su iz CKB.

Sve banke u sistemu na kraju trećeg kvartala ostvarile su profit od 25,3 miliona EUR. U plusu je bilo 11 banaka, dok su dvije bile u gubitku – pored CKB-a Adriatic banka za 1,05 miliona.

Ovogodišnji devetomjesečni profit je upola manji od prošlogodišnjeg kada je sistem bio u plusu 49,7 miliona EUR.

Najčitanije

Akcija za socijalnu pravdu

Krivična prijava VDT-u zbog dodjele koncesije u Nikšiću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT)...