Naslovnica MINA Business Investicije Svjetska tržišta porasla petu sedmicu zaredom

Svjetska tržišta porasla petu sedmicu zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na svjetskim berzama porasle su ove sedmice, pete zaredom, pri čemu su indeksi na Vol stritu dostigli rekordne nivoe, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Na Vol stritu je Dow Jones ove sedmice ojačao 1,2 odsto na 27.681 bod, dok je S&P 500 porastao 0,9 odsto na 3.093 boda, a Nasdaq indeks 1,1 odsto na 8.475 bodova, prenosi SEEbiz.

Novi rekordni dometi indeksa zahvaljuju se napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

U četvrtak su i američki i kineski zvaničnici kazali da je postignut napredak u pregovorima, pri čemu je Peking poručio da je dogovoreno postepeno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu.

Kina i SAD moraju istovremeno ukloniti neke od postojećih carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, objavilo je kinesko Ministarstvo trgovine. To je podstaklo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obje ekonomije.

Međutim, mediji pišu da je plan Bijele kuće o uklanjanju carina suočen s unutrašnjim protivljenjem i da konačna odluka nije donesena. U petak je predsjednik SAD-a, Donald Trump, kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda.

Zato i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi trebalo da se potpišu parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve tačno sadržavao taj sporazum.

Ipak, na tržištima vlada optimizam. Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od više od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile finansijske izvjštaje za treće tromjesečje, njih oko 75 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isti period prošle godine. To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovine 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objave rezultata.

I na evropskim berzama cijene dionica su ove sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 odsto, na 7.359 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,1 odsto na 13.228 bodova, a pariski CAC 2,2 odsto na 5.889 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 2,4 odsto na 23.391 bod.

Najčitanije