fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSuprotni smjerovi indeksa

Suprotni smjerovi indeksa

Njujork, Londnon, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se trgovalo oprezno, pri čemu su, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, S&P 500 i Nasdaq indeks porasli, dok je Dow Jones blago pao.

Dow Jones je oslabio 0,03 odsto na 35.804 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto na 4.701 bod, a Nasdaq indeks 0,44 odsto na 15.845 bodova, prenosi Hrportfolio.

Među najvećim su dobitnicama bile su dionice tehnoloških kompanija, kao što su Nvidia i Tesla, nakon što su prethodnih dana bile pod pritiskom zbog rasta kamatnih stopa.

S druge strane, pale su cijene trgovačkih lanaca Gapa i Nordstroma, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata tih kompanija, što je pritisnulo cjelokupni trgovački sektor.

Ulagači su oprezni, jer i najnoviji podaci ukazuju na rast inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku da ubrza zaoštravanje monetarne politike.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da su mnogi zvaničnici banke spremni da ubrzaju ukidanje programa kupovine obveznica i brzo povećati ključne kamatne stope, ako se inflacija zadrži na visokim nivoima.

Da se ekonomija brzo oporavlja od koronakrize, pokazali su i podaci o daljnjem padu nezaposlenosti prošle sedmice, kao i druga procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju, koja je viša nego prva.

Tako sada analitičari i trgovci očekuju povećanje ključnih kamatnih stopa od 0,25 procentnih bodova do idućeg juna, dok se dosad povećanje cijene novca očekivalo u julu.

Ulagači su oprezni i zbog daljnjeg širenja koronavirusa u Evropi, što bi moglo usporiti oporavak tamošnjih ekonomija.

Na evropskim berzama trgovalo se oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 odsto na 7.286 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,37 odsto na 15.878 bodova, a pariski CAC 0,03 odsto na 7.042 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...