Naslovnica MINA Business Smanjena saudijska proizvodnja podigla cijene nafte

Smanjena saudijska proizvodnja podigla cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima blizu 57 USD, podstaknute tješnjom ponudom i očekivanjima pada američkih zaliha, što je potisnulo u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja zaraženih koronavirusom u svijetu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 79 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 56,45 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 89 centi i njime se trgovalo po 53,14 USD, prenosi SEEbiz.

Saudijska Arabija planira da smanji proizvodnju u februaru i martu za dodatnih milion barela dnevno kako bi zaustavila gomilanje zaliha.

Saudijski rezovi su sastavni dio dogovora vodećih proizvođača, prema kojem bi većina njih u februaru trebalo da smanji proizvodnju kao i do sada. Trenutno je smanjuju za ukupno 7,2 miliona barela dnevno.

Prošle godine je sporazum Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o ograničenju proizvodnje podigao cijene tog energenta s istorijski niskih nivoa na koje su se spustile u aprilu, pogođene ograničenjem mobilnosti u vrijeme širenja epidemije koronavirusa.

Cijene podstiču i očekivanja da će novi sedmični podaci o zalihama u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazati njihov pad, petu sedmicu zaredom. Analitičari procjenjuju da su se smanjile 2,7 miliona barela.

Dobro raspoloženje na tržištu podržavaju i poboljšani izgledi za ekonomske podsticaje u SAD-u, nakon što je novoizabrani predsjednik Joe Biden, koji na dužnost stupa 20. januara, obećao “milijarde” u pomoći u koronakrizi.

Izrazitiji rast cijena zaustavila je zabrinutost za potražnju zbog nastavljenog rasta broja slučajeva zarazom koronavirusom.

Kineske vlasti uvele su nova ograničenja na područjima oko Pekinga, a Japan će proširiti vanredno stanje i izvan glavnog grada.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani onjavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 54,76 USD, što znači da je porasla 37 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije