fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySezonskih radnika 3,6 hiljada

Sezonskih radnika 3,6 hiljada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je od početka godine do kraja prošle sedmice, izdato ukupno 19,5 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, od čega 3,6 hiljada po osnovu sezonskog zapošljavanja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Najveći broj sezonskih radnika, prema podacima MUP-a, došao je iz Srbije 2,43 hiljade, zatim iz Bosne i Hercegovine 329, Kosova 222, Makedonije 190 i Albanije 101.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), za period od 1. januara do 25. jula najveći broj njih posao je pronalazio u hotelima i restoranima.

“Najviše dozvola za sezonsko zapošljavanje stranaca je izdato u okviru djelatnosti usluge smještaja i ishrane 76,66 odsto, zatim u ostalim uslužnim djelatnostima 11,27 odsto i poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 3,2 odsto)”, kazao je Dnevnim novinama načelnik u Odsjeku za statistiku u Zavodu, Jovan Kostić.

Takođe, prema podacima Zavoda od 10. jula, među sezonskim radnicima najviše je bilo čistača i pomoćnog osoblja u domaćinstvu i hotelima 2,95 hiljada, zatim izvođača građevinskih radova 2,58 hiljada, pomoćnika u pripremi hrane 1,82 hiljade, ali i konobara i barmena 564, kao i kuvara 238.

Pomoćnik direktora u Sektoru za plan, analizu i statistiku u ZZZ, Goran Bubanja, rekao je da osobe sa evidencije Zavoda godinama iskazuju interesovanje za rad na recepciji, u administraciji, poslovima marketinga, nabavke i prodaje i tu se uvijek traži mjesto više.

“Međutim, poslodavci traže kvalifikovane radnike kao što su kuvari, konobari, pekari, mesari, pica majstori, poslastičari. I tu je izražen najveći deficit, jer na godišnjem nivou na evidenciji Zavoda bude oko 2,6 hiljada radnika iz oblasti turizma i ugostiteljstva, što svakako nije dovoljno da zadovolji potrebe poslodavaca u toku sezone”, smatra Bubanja.

S druge strane, evidentna je ekspanzija čistača i pomoćnog osoblja u domaćinstvu i hotelima.

“Kada govorimo o ukupnoj tražnji od poslodavaca, onda moramo reći da je evidentan trend rasta broja radnika koji rade na pomoćnim poslovima u hotelima, restoranima, na plaži. To su poslovi sobarice, higijeničarke, servirke, pomoćne radnice u kuhinji, u vešeraju, radnici na plaži, na parkinzima”, rekao je Bubanja.

S obzirom da je značajan broj osoba na evidenciji Zavoda nekvalifikovana radna snaga, u toj instituciji vide prostor za djelovanje u dijelu informisanja i pripreme tih osoba kako bi se uključile u proces sezonskog zapošljavanja.

Podsjećamo, sezonsko zapošljavanje stranca, kako je propisano Zakonom o strancima, podrazumijeva radni odnos na određeno vrijeme radi obavljanja sezonskih poslova u djelatnostima sezonskog karaktera.

“Dozvola za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja izdaje se sa rokom važenja do šest mjeseci u vremenskom periodu od jedne godine.

Izuzetno, ako obavljanje sezonskih poslova to zahtijeva, dozvola se može produžiti, za još dva mjeseca kod istog ili drugog poslodavca, pri čemu rok važenja dozvole ne može biti duži od osam mjeseci u vremenskom periodu od jedne godine”, objasnili su iz MUP-u.

Poslodavac je dužan da, u roku od osam dana od dana izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja, sa strancem zaključi ugovor o radu i prijavi ga na obavezno socijalno osiguranje, u skladu sa propisima o radu.

“Ako poslodavac sa strancem ne zaključi ugovor o radu u navedenom roku, dužan je da, najkasnije u roku od tri dana, o tome obavijesti Ministarstvo radi poništavanja dozvole za boravak i rad”, dodali su iz MUP-a.

Najčitanije