fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRatković optimista po pitanju turizma na sjeveru ovog ljeta

Ratković optimista po pitanju turizma na sjeveru ovog ljeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković, saopštio je da je blagi optimista kada je u pitanju turizam na sjeveru Crne Gore ovog ljeta, ali da nedostaju živa sela.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da, prema statistici, ruralni turizam u svijetu bilježi rast, a slični su trendovi i u Crnoj Gori.

Toj grani turizma su, kako je naveo, potrebne donacije, povoljni krediti, kao i obnova seoske infrastrukture, prenosi portal RTCG.

“Imamo jako malo živih sela čiji je primat proizvodnja zdrave hrane, a dodatna aktivnost turizam”, kazao je Ratković i dodao da je upravo to umrežavanje pravi primjer agroturizma.

On je kazao da će u državi imati turizma onoliko koliko bude živih sela.

Prema njegovim riječima, primorska sela mogu da budu osnov za rani početak sezone, i onda kada nema kupanja u februaru i martu.

“Centralno je da obnovimo i oživimo sela i ruralnu proizvodnju u selima, znači, agroturizam”, naveo je Ratković.

Crnogorske planinske centre do sada su ljeti, kako je kazao, uglavnom posjećivali evropski turisti.

“Računa da će osim naših i ljudi iz regiona, gosti iz Evrope ovog ljeta posjećivati sjever Crne Gore”, dodao je Ratković.

On smatra da će, ukoliko se otvore aerodromi, doći gosti iz Zapadne Evrope.

“To nije masovni, već održivi turizam”, smatra Ratković.

Kada je riječ o cjenovnoj politici, Ratković je naveo da svako treba sam da formira cijene, ali je potrebno voditi i destinacijsku politiku cijena.

To, kako je kazao, rade sve države i kao primjer je naveo Španiju.

“Potrebno je vratiti kulturu dogovaranja cijena. Tako bi trebalo i politiku cijena da vodimo u cilju zadovoljenja opšteg interesa, a na taj način će biti zadovoljen i svaki pojedinačni interes privrednih subjekata”, zaključio je Ratković.

Najčitanije