fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRat će oštetiti i turističku sezonu

Rat će oštetiti i turističku sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Posljedice rata u Ukrajini dominantno će se osjetiti u turizmu, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Osim turizma, kako je kazao, sva dešavanja oko rata u Ukrajini imaće uticaja i na trgovinu, građevinarstvo i real estate.

“Biće rasta cijena, jer će sankcije prema Rusiji izazvati energetski disbalans u pola Evropske unije (EU), a to vodi daljoj lančanoj reakciji, a mi zavisimo od uvoza. Evo, i ovo je šansa da se konačno okrenemo strategiji razvoja realne ekonomije, u prvom redu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane”, ocijenio je Drecun za Dan.

On je istakao da ako rat u Ukrajini potraje još mjesec ili dva, bolje je da po pitanju turizma targetiramo Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Sjevernu Makedoniju kao tržište.

“Dobra vijest, ako je uopšte može biti nakon ovog sukoba, jeste to što je priča o koroni zamrla na globalnom nivou. Kao da se lagano opraštamo od pandemije. Korona plus rusko-ukrajinska kriza učiniće ovaj svijet drugačijim od onoga na koji smo navikli. Da vidimo kako ćemo se kao država i ekonomija snaći u njemu. Bez realne ekonomije nemamo šansi, ali neoliberalni koncept je još žilav”, kazao je Drecun.

Rat je, kako je naveo, nastavak politike oružjem.

“Ovim ratom Rusija je pokazala da je po svaku cijenu spremna da zaštiti svoje interese. Ukrajina kao slabija vojna sila priklonila se EU i traži hitan prijem u članstvo. Rat je uvijek lošija opcija od mira. I naravno, zapitamo se uvijek kad to svi znamo, zašto dolazi do rata”, poručio je Drecun.

On smatra da nijedan rat nije spontan i da iza svakog rata stoji određena politička mašina, koja ratom želi da ubrza ostvarenje svojih interesa.

“Ako si pobjednik pišeš istoriju, ako si poraženi moraš da čitaš tu istoriju. Rat kao rat ne bi strašno pogodio ekonomiju Crne Gore kad ne bi bilo reakcija Sjednjenih Američkih Država (SAD), EU, Kine i ostalih sila. Mislim da će ovaj rat, kako god da se završi, oštetiti turističku sezonu kad je u pitanju tržište Ukrajine ili Rusije. Ukrajina nije značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore. Za Rusiju se može reći da je to u mnogo većoj mjeri. Crna Gora je politički stala na stranu Ukrajine, pa će negativne posledice doći sa ruske strane”, zaključio je Drecun.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra novi duel Luke Bar i Herceg Novog

Podgorica, (MINA) - Finale plej-ofa EPCG Superlige odbojkašica biće nastavljeno sjutra duelom Luke Bar...