fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte uoči sastanka OPEC+

Rast cijena nafte uoči sastanka OPEC+

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 39 USD zbog očekivanja da će se glavni proizvođači dogovoriti o produženju rezova proizvodnje na videokonferenciji ove sedmice.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 87 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 39,29 USD. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 88 centi i iznosila je 36,32 USD, prenosi SEEbiz.

Cijena u Londonu udvostručila se u posljednjih šest sedmice zahvaljujući smanjenju snabdijevanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, grupe poznate kao OPEC+.

Proizvođači OPEC+ razmatraće produženje rezova proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno, što predstavlja oko deset odsto ukupne svjetske proizvodnje, tokom jula i avgusta, na sastanku koji će se putem videokonferencije najvjerovatnije održati sjutra.

“Najvjerojatnije bi OPEC+ mogao produžiti trenutna smanjenja do 1. septembra, ali sastanak je zakazan prije odluke o daljim potezima”, rekao je Edward Morse iz Citija.

Prema izvornom planu OPEC+, takva smanjenja bi trebalo da traju do maja i juna, a zatim bi se od jula do decembra ublažila na rezove od 7,7 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija nastoji da duže zadrži dublje rezove, tvrde neimenovani izvori.

“Dogovorom o produženju rezova OPEC+ će dobiti nešto vremena kako bi u potpunosti mogao ispuniti početno smanjenje snabdijevanja od 9,7 miliona barela dnevno, prije nego što se rezovi u proizvodnji smanje blažih 7,7 miliona barela dnevno”, rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa na Reuters Global Oil Forumu.

Rast cijena ublažile su trgovinske napetosti Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog zakonodavstva Pekinga o sigurnosti u Hong Kongu, kao i podataka o proizvodnji objavljenih u ponedjeljak koji su naznačili teškoće u kojima se još nalaze fabrike u svijetu.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe njenih članica u ponedjeljak iznosila 33,68 USD, što znači da je poskupila čak 4,67 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...