fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRadnici stavljeni pred nova iskušenja

Radnici stavljeni pred nova iskušenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radnici će, usljed epidemije koronavirusa, biti stavljeni pred nova iskušenja, ocijenili su iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) i dodali da strahuju da može doći do masovnijeg otpuštanja zaposlenih, čemu se svi moraju posvetiti kako bi posljedice bile što manje.

Predstavnici USSCG su kazali da je zajednički imenitelj u svim državama ekonomska podrška ugroženim preduzećima i borba za očuvanje radnih mjesta.

„U Crnoj Gori već se dešavaju negativni efekti, ali oni još nijesu toliko izraženi. Međutim, strahujemo da može doći do ekspanzije negativnih efekata, posebno kada je riječ o masovnijem otpuštanju zaposlenih, i tome se svi moramo posvetiti kako bi posljedice bile što manje“, rekli su iz USSCG agenciji Mina-business.

Oni su naveli da je situacija u kojoj se zatekao cijeli svijet usljed pandemije koronavirusa izazvala veliku pometnju i strah, kako od same bolesti, tako i od toga kolike i kakve posljedice će to imati na tržište rada.

„Imajući u vidu da je koronavirus velika nepoznanica i za same epidemiologe, te da niko ne može sa sigurnošću da predvidi koliko će vremenski trajati pandemija, proizilazi da je preuranjeno ocjenjivati očekivane posljedice“, saopštili su iz USSCG.

Oni su rekli da radnici u Crnoj Gori žive i rade u sistemu neoliberalnih radnih odnosa koje diktiraju važeći propisi i ekonomska politika koju vodi Vlada.

„Svjedoci smo da smo u tri decenije tranzicije i privatizacije kroz koju prolazi naša zemlja, a koja nažalost još traje, prošli golgotu kroz zatvaranja skoro svih industrijskih fabrika, gubitak na desetine hiljada radnih mjesta i drastično raslojavanje društva, koje za posljedicu ima stvaranje elite multimilionera i velikog broja građana koji se bore za sopstvenu egzistenciju“, precizirali su iz USSCG.

U drugu kategoriju, kako su dodali, spadaju i oni koji u svim razvijenim zemljama čine srednji sloj, a to su prosvjetni i zdravstveni radnici i državni službenici i namještenici.

„Nažalost, postoji opravdana bojazan da će epidemija koronavirusa dodatno pogoršati takvo stanje, tako da će u narednim mjesecima, a možda i godinama, radnici biti stavljeni pred nova iskušenja. Zato mislim da, ukoliko želimo da očuvamo socijalni mir, moramo napraviti otklon od dosadašnjeg neoliberalnog pristupa, te radnika i građanina staviti u centar svih politika“, smatraju u USSCG.

Iz Unije su, odgovarajući na pitanje u kakvim uslovima su radili radnici i šta bi trebalo preduzeti da bi se poboljšale mjere zaštite zdravlja na radu, kazali da su uslovi rada nedostojanstveni za veliki broj zaposlenih, iako je 21. vijek.

„Kada kažemo nedostojanstveni uslovi rada, tu mislimo na nedostojne zarade, uglavnom na nivou ili nešto više od minimalne, nepoštovanje 40-to satnog radnog vremena, uvođenje prekovremenog rada mimo pravila koji je najčešće neplaćen, nepoštovanje prava na sedmični i godišnji odmor, neadekvatne uslove i zaštitu zdravlja na radu, kao i nepoštovanje prava na slobodan dan u dane praznika“, precizirali su iz Unije.

Oni su kazali da USSCG na sve to ukazuje godinama unazad, ali da se situacija ne mijenja zbog neadekvatnog postupanja ili nepostupanja nadležnih institucija.

„Posebno značajno je pitanje zaštite zdravlja na radu kojem se ne pridaje pravi značaj. O tome govori i činjenica da većina poslodavaca nije donijela akt o procjeni rizika na radnom mjestu, kao jedan od ključnih kada je u pitanju zaštita i zdravlje na radu“, naveli su iz Unije.

Oni smatraju da je epidemija samo još jednom bacila svijetlo na sve probleme koji po tom pitanju postoje i u redovnim okolnostima.

„U tom pravcu moramo zajednički raditi na podizanju svijesti o značaju preventivnog djelovanja u oblasti zaštite i zdravlja na radu, jer kroz prevenciju činimo višestruku korist, kako sa aspekta života i zdravlja zaposlenih, tako i sa aspekta ekonomskih efekata za poslodavca i državu“, ocijenili su iz Unije.

Oni su kazali da žele da vjeruju da je pošast sa kojom se ovih mjeseci svi bore natjerala da se, konačno, na adekvatan način počne odnositi prema pitanju zaštite i zdravlja na radu.

„Svjesni smo činjenice da je usljed suficita radne snage na tržištu rada, veliki broj naših kolega primoran da radi u sivoj zoni, odnosno ‘na crno’. Takođe, prvi na udaru svih negativnih efekata u poslovanju su radnici koji rade po takozvanim prekarnim ili nestabilnim ugovorima o radu, među kojima je i ugovor o radu na određeno vrijeme“, precizirali su iz Unije.

Oni su naveli da su to trenutno najranjivije kategorije radnika, koje gotovo da se ne mogu zaštititi kroz pozitivne zakonske propise.

„Njih jedino možemo zaštiti ekspanzivnom politikom otvaranja novih radnih mjesta“, smatraju u USSCG.

Takođe, potrebno je ohrabrivati i osnaživati mlade ljude da ulaze u sopstveni biznis, predlagati im održive biznis projekte kroz biznis inkubatore, kao i nuditi im povoljne kredite za samozapošljavanje.

„Posebnu pažnju treba posvetiti mladima koji posjeduju znanje i zanimanja koja su deficitarna, posebno u oblasti informatike, i kroz razne projekte zadržati ih u zemlji kako bi svojim stečenim znanjem i vještinama doprinijeli ubrzanijem razvoju našeg društva“, zaključili su iz Unije.

Najčitanije