fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPotrošnja u martu diskretno manja

Potrošnja u martu diskretno manja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektrodistributivnog sistema su u martu preuzeli ukupno 231,19 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je diskretno manje u odnosu na februarsku potrošnju.

Iz Crnogorskog elektrodistibutivnog sistema (CEDIS) su saopštili da je martovska potrošnja oko pet odsto veća u odnosu na isti period prošle godine.

„Najviše električne energije, oko 40 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja“, navodi se u saopštenju.

Očitano je ukupno 372,89 hiljada brojila, ili 92 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni.

Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 98,5 odsto.

Iz CEDIS-a je saopšteno su ekipe Sektora za održavanje u martu 2,02 hiljade puta intervenisale na terenu.

„Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 282,17 hiljada EUR“, dodaje se u saopštenju.

U toku su radovi na zamjeni transformatora vrijedni oko 820 hiljada EUR i to u Andrijevici, Mojkovcu, Bijelom Polju, Pljevljima, Cetinju i Nikšiću.

„U toku su i tenderski postupci za izbor najpovoljnije ponude za izgradnju i uklapanje trafostanice 35/10kV Duklo i izgradnju 10kV postrojenja u trafostanici 110/10kV Kličevo. Vrijednost ovih projekata, koji će kvalitet u napajanju električnom energijom u Nikšiću podići na viši nivo, iznosi oko 2,6 milona EUR“, kazali su iz CEDIS-a.

Završeni su i radovi na sedam projekata na sekundarnoj mreži čija je vrijednost oko 325 hiljada EUR. Tokom marta je počela i realizacija devet projekata na srednjenaponskom niovu, ukupne vrijednosti oko 970 hiljada EUR, od kojih je najviše izvojeno za izgradnju podzemnog voda 10kV trafostanice 35/10 kV Velika plaža 2 – Sv. Nikola u Ulcinju, odnosno oko 277 hiljada EUR.

Na distributivnu mrežu je tokom marta priključeno 432 nova korisnika.

„Na području Crne Gore je u martu ugrađeno 1,1 hiljada novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 324 hiljade, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma“, precizirali su iz CEDIS-a.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 406 hiljade korisnika na području Crne Gore.

Najčitanije

Sjutra novi duel Luke Bar i Herceg Novog

Podgorica, (MINA) - Finale plej-ofa EPCG Superlige odbojkašica biće nastavljeno sjutra duelom Luke Bar...