fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodignuta procjena potražnje uticala na rast cijena

Podignuta procjena potražnje uticala na rast cijena

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u utorak na međunarodnim tržištima prema 41 USD nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) podigla procjenu potražnje, a podaci potvrdili smanjeno snabdjevanje iz vodećih proizvođača.

Na londonskom tržištu se barelom trgovalo po 1,18 USD višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 40,9 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 99 centi.

Na američkom tržištu je cijena barela porasla 1,08 USD, na 38,2 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 86 centi, prenosi Hrportfolio.

Tržišta su ohrabrili znakovi oporavka potražnje i izvještaji o poštovanju dogovora o ograničenju proizvodnje.

Raspoloženje je podržala IEA, podignuvši procjenu potražnje za naftom u ovoj godini 500 hiljada barela dnevno, na 91,7 miliona barela dnevno, budući da je potrošnja u vrijeme izolacije zbog koronavirusa bila veća nego što se do sada procjenjivalo.

IEA je, ipak, upozorila da će se s obzirom na pad vazduhoplovnog prometa potražnja vratiti na predpandemijski nivo tek 2022. godine.

Izvještaj takođe pokazuje da se ponuda nafte u maju smanjila gotovo 12 miliona barela dnevno, pri čemu su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju smanjili proizvodnju 9,4 miliona barela dnevno.

“To znači da je OPEC+ u maju ispunio 89 odsto obaveza utvrđenih dogovorom o smanjenju proizvodnje”, saopštila je IEA.

Proizvođači OPEC+ odlučili su početkom mjeseca da produže dogovor o smanjenju proizvodnje 9,7 miliona barela dnevno i na jul. Ujedno su pozvali članice koje još nijesu ispunile preuzete obaveze da nadoknade propušteno naknadnim većim smanjenjima.

Irak je bio posebno nemaran u sprovođenju dogovora, ali je u međuvremenu najavio značajno smanjenje isporuka azijskim kupcima u julu.

I američki proizvođači iz škriljaca smanjuju aktivnosti bušenja, najprije zbog oštrog pada potražnje za naftom.

Proizvodnja iz sedam glavnih američkih škriljačkih formacija vjerovatno će se do jula spustiti na 7,63 miliona barela dnevno, najniži nivo u dvije godine, objavila je u ponedjeljak američka vlada.

Značajniji rast cijena zakočila je ipak zabrinutost zbog drugog talasa zaraze koronavirusom. Broj zaraženih u svijetu prekoračio je do ponedjeljka osam miliona, Latinska Amerika bilježi oštri skok broja zaraženih, a Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina drugi talas epidemije.

Posmatrači ipak smatraju da vlade neće ponovo uvesti stroge mjere kakve su bile na snazi početkom godine.

OPEC je odvojeno izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegovih članica u ponedjeljak iznosila 35,09 USD, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije