fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPodaci o trošenju budžetske rezerve da budu javni

Podaci o trošenju budžetske rezerve da budu javni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada bi, ukoliko bude koristila budžetsku rezervu za finansijsku pomoć građanima i privredi, podatke o tome morala da objavi javno, kako bi pomoć otišla onima koji su najviše pogođeni epidemijom koronavirusa, ocijenili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Pravni savjetnik pri toj nevladinoj organizaciji, Ines Mrdović, kazala je da je važno da ta pomoć bude obezbijeđena što prije, jer se stiče utisak da Vlada još nema jasnu strategiju ekonomske pomoći najugroženijima.

„Nejasno je da li će Vlada ići ka parlamentu sa zakonskim izmjenama ili će pravno upitnim načinima otvoriti isplate sa budžetske rezerve i bez saglasnosti Skupštine“, navela je Mrdović u saopštenju.

On je ocijenila da je budžetska rezerva godinama „crna kutija“ državne kase, jer nijesu poznati svi tokovi novca, već samo njihov ograničeni dio.

„Prema podacima ASP-a, samo u poslednjih šest mjeseci prošle godine Ministarstvo finansija je sakrilo na stotine ili čak hiljade isplata iz budžetske rezerve, iako poreski obveznici imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac iz državne kase“, tvrdi Mrdvoić.

Ona je navela da je u dokumentaciji koja je dostavljena ASP-u, za isplate iz trezora za decembar prošle godine sakriveno više stotina isplata, a za novembar baš svaka realizovana isplata.

„Prema zakonu, novac sa budžetske rezerve koristi se za neplanirane i nedovoljno planirane izdatke. Sa nje se pojedincima mogu davati pomoći za poboljšanje materijalne situacije, školovanje i liječenje, kao i pomoć preduzećima“, dodala je Mrdović.

Ona je kazala da je Zakonom o budžetu za ovu godinu na tekućoj budžetskoj rezervi opredijeljeno blizu 86 miliona, od čega je 66 miliona bilo projektovano za pomoć Montenegro Airlans-u (MA), pa Vlada raspolaže sa 20 miliona.

„Ukoliko budu korišćena ova sredstva za pomoć građanima i privredi u izvjesno teškom trenutku za državu, od presudne je važnosti da taj postupak bude maksimalno transparentan, jer će se jedino tako obezbijediti da pomoć zaista dobiju oni kojima je ona najpotrebnija“, saopštila je Mrdović.

Ona smatra da Vlada treba da otvori i podatke o prilivima i odlivima novca sa računa Nacionalnog koordinacionog tijela.

S tim u vezi ASP je uputio zahtjev na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...