fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPandemija i digitalizacija – uticaj na javni sektor i privredu

Pandemija i digitalizacija – uticaj na javni sektor i privredu

Podgorica – Neće biti ni brzo, ni jednostavno, ni jeftino, ali vlade Sjeverne Makedonije i Crne Gore odlučne su u namjeri da nastave digitalizaciju u javnom sektoru.

Sjeverna Makedonija dobija ključnu pomoć i logistiku za te procese od Estonije i Sjedinjenih Država. Pandemija covida zatvorila je stanovništvo i ubrzala digitalizaciju u mnogim sektorima, zbog čega su vlade širom svijeta potražile rješenja za izbjegavanje direktnog kontakta građana s institucijama, skupljanje i gubljenje vremena na usluge koje mogu završiti u udobnosti doma, koristeći internet i računar ili mobilni telefon.

Pandemija je, kao spoljni šok, snažno uticala na proces digitalizacije u Crnoj Gori. ICT Cortex osnovala je inovativna zajednica kako bi bila motor digitalnog razvoja Crne Gore. Kompanije članice razvile su digitalna rješenja koja su pomogla državnim institucijama u sprovođenju politika vezanih za pandemiju. Osim toga, pomoć su ponudili i ostatku privrede, posebno ugroženim segmentima.

Jedna od rijetkih pozitivnih strana pandemije, ako one upšte postoje, je ubrzana digitalna transformacija društva. Odbor za digitalnu transformaciju u Uniji poslodavaca Crne Gore smatra da je ICT industrija imala benefite jer su neki procesi zaista ubrzani.

S druge strane, u makedonskom poslovnom sektoru preovladava mišljenje da je ono što je do sada učinjeno na području digitalizacije u javnom sektoru u Sjevernoj Makedoniji još daleko od procesa od kojih će građani i preduzeća imati korist.

Sagovornici ocjenjuju da bi digitalizacija javnog sektora u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji trebalo da doprinese borbi protiv korupcije koja postoji u glomaznim javnim upravama obje države.

Tekst i video su urađeni u koprodukciji Slobodnog pečata iz Sjeverne Makedonije i novinske agencije MINA iz Crne Gore.

Najčitanije