fbpx

Pad prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Značajniji pad prometa obilježio je sedmicu na Montenegroberzi, usljed pesimističnih najava i prognoza o posljedicama krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je 1,3 odsto na 678,49 poena, a MONEX indeks 0,9 odsto na 10.262,74 bodova.

Promet na berzi je, u sedmici koja je zbog Praznika rada imala četiri radna dana, iznosio 12,61 hiljadu EUR i bio je pet puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz svega šest transakcija.

Najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 76,67 odsto.

Na Montenegroberzi u utorak nije obavljena nijedna transakcija, što predstavlja svojevrstan presedan i dešava se prvi put.

Direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, kazala je ranije Vijestima da na tržištu vlada nervoza i oprez, a uslovljen je padom vrijednosti finansijske imovine, sve slabijim uslovima zapošljavanja i padom cijene energenata.

Ona je dodala da na vidiku nema vijesti koje bi mogle promijeniti smanjenu nadu ulagača, koja je obilježila trgovanje na crnogorskoj berzi u vrijeme pandemije. Takođe, svakog dana stižu nova upozorenja, loše vijesti i prognoze o tome kakva će biti tekuća i naredna godina.

Ove sedmice se trgovalo dionicama Plantaža, koje su porasle 9,9 odsto na 7,98 centi, a CGES-a pet odsto na 60 centi.

Sedmicu je obilježila i prognoza Svjetske banke (SB), prema kojoj bi crnogorska ekonomija u ovoj godini, prema osnovnom i nepovoljnom scenariju, trebalo da oslabi 5,6 odsto, odnosno oko devet odsto, u zavisnosti od gubitka prihoda od turizma.

„Pod pretpostavkom da Crna Gora izgubi jednu trećinu prihoda od turizma, procjenjuje se da će pad ekonomije u ovoj godini iznositi 5,6 odsto. Ako bi došlo do gubitka polovine prihoda od turizma, recesija bi mogla dostići i minus devet odsto“, navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za Zapadni Balkan.

Ministar finansija, Darko Radunović, saopštio je ove sedmice da će crnogorskom budžetu do kraja godine nedostajati od 350 miliona EUR do 400 miliona EUR.

“Očekujemo da u prvoj polovini maja na finansijskom tržištu obezbijedimo 250 miliona EUR, za šta već imamo garancije Svjetske banke (SB) od 80 miliona EUR. Pokušavamo da obezbijedimo i nove izvore finansiranja”, naveo je Radunović u Jutarnjem programu RTCG.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, ove sedmice iznosio je svega 150 EUR.

Međunarodni praznik rada obilježen je u petak u svijetu bez manifestacija i drugih okupljanja, usljed pandemije koronavirusa. Međunarodna organizacija rada (MOR) procijenila bi da bi gotovo 1,6 milijardi zaposlenih moglo da ostane bez posla, usljed krize izazvanom pojavom koronavirusa.

U Savezu sindikata (SSCG) smatraju da je pandemija koronavirusa doprinijela da se položaj zaposlenih u Crnoj Gori dodatno dovede u pitanje, a država bi trebalo da adekvatnim ekonomskim mjerama pomogne poslodavcima da što bezbolnije po radnike prevaziđu ekonomsku krizu.

Iz Unije slobodnih sindkata (USSCG) ocijenili su da će radnici, usljed epidemije koronavirusa, biti stavljeni pred nova iskušenja i dodali da strahuju da može doći do masovnijeg otpuštanja zaposlenih, čemu se svi moraju posvetiti kako bi posljedice bile što manje.

Najčitanije