Naslovnica MINA Business Pad cijena nafte nakon šest dana rasta

Pad cijena nafte nakon šest dana rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na globalnim tržištima nakon šest dana rasta, jer je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), suzbila očekivanja od daljeg smanjenja kamatnih stopa, dok istovremeno rast američke proizvodnje osigurava dobru ponudu.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 64,36 USD. U Njujorku je barel oslabio 78 centi, na 57,8 USD.

Fed je u srijedu očekivano smanjio kamatne stope, ali i prigušio očekivanja dužeg niza njihova smanjenja, nakon izjave čelnika Fed-a, Jeromea Powella, da to vjerovatno neće uslijediti, prenosi SEEbiz.

Pad cijena nafte uslijedio je uprkos većem smanjenju američkih zaliha i padu proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u julu, što obično pokreće cijene naviše.

Na to je uticao rast američke proizvodnje na tržištu, kojeg analitičari smatraju dobro snabdjevenim.

“Ponuda je obilna, a potražnja pokazuje naznake slabljenja usljed trgovinskih sukoba, Brexita i drugih događaja koji mogu naštetiti ekonomskom rastu, a time i naftnoj potražnji”, rekao je Victor Shum iz IHS-a u Singapuru.

OPEC i njegovi partneri, uključujući Rusiju, i ove godine manje proizvode kako bi podržali cijenu nafte.

U julu je proizvodnja OPEC-a pala na najniži nivo od 2011. godine, a tome je pomoglo dalje smanjenje proizvodnje Saudijske Arabije, pokazalo je istraživanje Reutersa.

No, rast ponude drugih proizvođača, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), neutralizovao je napore OPEC-a.

Američka proizvodnja porasla je u prošloj sedmici na 12,2 miliona barela dnevno, s 11,3 miliona u sedmici ranije, pokazali su službeni Vladini podaci.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 65,53 USD, što znači da je porasla 91 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Obveznici na vrijeme dostavili cjenovnike medijskog oglašavanja

Podgorica, (MINA) – Svi zakonski obveznici koji su dostavili cjenovnike medijskog oglašavanja Agenciji za...